:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 6. 14:30

Egyre szűkösebbek az európai startupokba folyó befektetések

Zsugorodik az európai kockázati alapú induló vállalkozások finanszírozására szánt összeg, ami a 2022-es 83 milliárd dollárról 51 milliárd dollárra csökkenhet 2023 végére.

További 39 százalékkal eshetnek vissza idén az európai startupokba tolt befektetések az Atomico kockázatitőke-társaság évközi friss előrejelzése szerint, ami nagyrészt az amerikai befektetők visszavonulásának eredménye. Az amerikai alapok korábban meghatározó mozgatórugói voltak az európai finanszírozásoknak, az Egyesült Államokban több jelentős kockázatitőke-alap is lábat vetett Londonban, hogy növelje befektetéseit a régióban.

A befektetett összegek zuhanása a technológiai ipar gazdasági nehézségekkel sújtott tavalyi évének eredménye, egészen pontosan 22 százalékkal kevesebb pénzt, 83 milliárd dollárt kaptak a régió vállalkozásai a 2021-ben elkönyvelt 106 milliárd után.

Mindeközben a korai szakaszban lévő cégek finanszírozása kisebb mértékben csökkent, mint a későbbi fázisban tartó társaké: a 15 millió dollár alatti összeget bevonó vállalatok finanszírozása az év első felében 8,2 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi azonos időszakban elért 10,3 milliárd dollárról. Az Atomico szerint 2022 és 2023 között a 28 milliárd dolláros teljes befektetési veszteség 93%-a a kései fázisban lévő startupokhoz lesz köthető.

startup_kiemelt

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A generatív mesterséges intelligencia felkapottságának köszönhetően viszont az MI-vel és gépi tanulással foglalkozó vállalkozások jobb helyzetban vannak: a tavalyi befektetések 35%-át kaptak, ami az eddigi legmagasabb részesedés.

Mindemellett látványosabb elbocsátási hullámok söpörtek végig a szektoron, ami magával hozta azt is, hogy minden korábbinál több új céget alapítottak a korábbi tech unikornis alkalmazottakból álló csapatok. Sarah Guemouri, az Atomico igazgatója szerint még korai lenne megjósolni, hogy az elmúlt év elbocsátásai mekkora hatással lesznek az újabb sikertörténetek kibontakozására. 

Harry Nelis, az Accel befektetési cég ügyvezető partnere úgy gondolja, hogy korábban már többször beigazolódott, hogy a gazdaságilag nehezebb időszakok kedveztek a később meghatározó vállalatok indulásának, az elmúlt időszakban munkanélkülivé vált techdolgozók pedig bátor kockázatvállalással abban az egyedülálló helyzetben vannak, hogy a világ legbefolyásosabb cégeitől távozva magasan képzett kollégák hálózatához férnek hozzá, és egyedi előnyökkel felvértezve vághatnak neki a saját projektek megvalósításának.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 08:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.