:

Szerző: Koi Tamás

2023. február 9. 13:04

Tízmilliárd eurót vár Németországtól az Intel

Jelentősen drágábban épülhet fel az eredetileg tervezettnél az Intel németországi félvezetőgyára. Helyi lapértesülések szerint az amerikai gyártó az eredeti dotációhoz képest körülbelül 3,2 milliárd euróval emelte a tétet, a beruházás így fele részben a német állam támogatásából valósulna meg. Már ha megvalósul.

Helyi médiabeszámolók szerint az Intel felsővezetői nemrég azzal keresték fel a német gazdasági tárca vezetőjét, hogy Németország biztosítson nagyobb támogatási forrást egy új félvezetőgyártó-komplexum felépítéséhez, mivel a költségek az eredeti tervekhez képest időközben jelentős mértékben elszálltak, az Intelt pedig láthatóan igen érzékenyen érintette, hogy forgalma időközben jelentős mértékben visszaesett.

A Handelsblatt riportja szerint a Magdeburg mellett tervezett gyár eredetileg 17 milliárd eurós költségeihez a német szövetségi kormány mintegy 6,8 milliárd eurónyi támogatással (konkrét pénzforrás, illetve különböző adókedvezmények) járult hozzá a chipgyártóval kötött előzetes megállapodás értelmében, az Intel ugyanakkor most csaknem 3,2 milliárd euróval nagyobb összeget kér a kormánytól, mivel a projekt költségei jelentősen elszálltak. Az eredeti 17 milliárdos büdzsé ezért jó esetben 20 milliárd eurónál állhat majd meg.

euros

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Intel már tavaly decemberben leszögezte, hogy az európai félvezetőgyártás egyik ékkövét jelentő komplexum megépítéséhez további forrásbevonásra lehet majd szükség, mivel a körülmények annyira markánsan megváltoztak az eredeti megállapodás aláírása, azaz tavaly március óta, hogy a teljes beruházás veszélybe került.

A cég egyben utalt arra is, hogy amíg a forrásbővítésről nem sikerül megegyezni, a projekt parkolópályára kerül még azelőtt, hogy egyetlen kapavágás történt volna a gyár számára kijelölt telken.

A chipgyártó számára az elszálló beruházási költségek mellett komoly dilemmát jelent, hogy a befékeződő gazdaság - különösen Európa tekintetében - jelentős mértékben csökkentette a félvezetőipari termékek iránti keresletet, így a koronavírus-járvány idejét jellemző túlkereslet rendkívül rövid idő alatt fordult át túlkínálattá, mely szabályosan lesokkolta a legtöbb iparági szereplőt.

Az Intel az elhalasztott beruházás kapcsán leszögezte, egyelőre nem tud pontos dátumot mondani a cég arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődhet meg az építkezés Magdeburgban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.