Szerző: Koi Tamás

2023. április 5. 12:42

Közel a megegyezés az EU-s chipgyártás támogatásáról

Húsvét után pár nappal megszülethet a politikai konszenzus az európai chipgyártás jövőjét számottevően befolyásoló juttatási, támogatási csomagról, mely a félvezetőipari beruházások terheit venné át részben az iparági szereplőktől.

Az Egyesült Államok után rövidesen Európában is testet ölthet az a jogszabály, mely támogatást biztosítana a helyi chipgyártás számára, ezzel erősítve az üzletág lokális pozícióit. A Reuters exkluzív tudósítása szerint az uniós tagállamok és az Európai Parlament húsvét után, április 18-án juthat politikai konszenzusra a csomag részleteit illetően, mely minden eddiginél több vissza nem térítendő támogatással és adókedvezménnyel illetné a szektor fejlődésébe beruházó vállalatokat.

Az Európai Bizottság tavaly év elején tette le az asztalra a koronavírus-járvány következtében padlóra került félvezetőipari ellátási lánc felrázását, illetve a kontinens függőségének, kitettségének csökkentését előírányzó javaslatcsomagot, lényegében amerikai mintára.

eu_chip

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az akkori tervek arról szóltak, hogy csomag révén az Európai Unióban zajló, illetve később induló félvezetőipari beruházások 2030-ig további akár 15 milliárd eurónyi forráshoz férhessenek majd hozzá, azon a 30 milliárd eurón felül, melyet a korábbi projektekben és támogatási kereteken felül biztosít a régió a helyi félvezetőgyártópiac szereplői számára a gyárak bővítéséhez, új komplexumok létesítéséhez és összességében a gyártási volumen felfuttatásához.

A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a kezdeményezés bejelentése során közölte, az Európai Unió a félvezetőipari beruházások során kész engedni korábbi, saját szigorú normáiból, melyek a stratégiai beruházások regionális állami támogatását tűzzel-vassal üldözték annak érdekében, hogy egyes tagállamok különféle állami dotációkon keresztül ne tudjanak magukhoz vonzani kulcsbefektetőket.

Margrethe Vestager, a Bizottság illetékes alelnöke a tavalyi bejelentéskor hangsúlyozta, ha az Európai Unió más régiókkal ellentétben továbbra sem ösztönzi jelentősebb mértékben ezeket a beruházásokat, akkor a kontinens búcsút inthet a helyi félvezetőgyártásnak. Ennek érdekében a Bizottság kész arra, hogy egyes esetekben a beruházások közpénzhányadának mértékét akár 100%-ig engedélyezze - mondta el a biztos.

Az European Chips Act tető alá hozása során ugyanakkor többek közt élénk vitákat generált, hogy a rendelkezés az eleve nagyobb források felett diszponáló uniós tagállamok felé orientálhatja a beruházókat - ezeket a vitás kérdéseket vélhetően mostanra szinte teljes mértékben sikerült lezárniuk a feleknek.

Az amerikai chipgyártást ösztönző program március elsejével rajtolt, összesen 52 milliárd dolláros állami dotációt biztosítva a helyi félvezetőipari beruházások számára.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.