Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 23. 11:54

Itt az Adobe nagy dobása is a generatív MI hevében

Felhasználók szöveges utasításai alapján alakít át képeket (és várhatóan később videókat) az Adobe Firefly nevű fejlesztése, ami egyelőre még csak szűkebb körben érhető el, de a jövőben a cég több termékébe is beépül a tervek szerint.

Az Adobe sem rest kezdeni valamit magával a mesterséges intelligencia és a vizuális tartalomgenerálás felfutása idején, a cég bejelentette a Firefly nevű MI-eszközét, amivel a felhasználók szöveges parancsok segítségével módosíthatnak egyes képrészleteket. Eleinte csak a privát bétateszt résztvevői tesztelhetik a technológia képességeit, a szélesebb körű elérhetőségről még nem osztott meg információkat a cég, csak annyit, hogy a jövőben valamennyi termékébe szeretné integrálni a fejlesztést.

A Firefly első változata képek módosítására és szöveges effektusokra fókuszál, ezeket a képességeket domborította ki az Adobe demója, amiben az MI egy világítótornyot kiemelve az eredeti kompozícióból ahhoz különböző változatokat generált. Egy másik példában azt lehetett látni, hogy egy nyári jelenet miként változik át téli környezetet ábrázoló képpé azután, hogy a felhasználó beírta a jelenet módosítását kérő parancsot, de ezen felül semmilyen szerkesztési munkát nem végzett, a program magától készítette el a kért változatot.

adobe_firefly_hero

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A cég tavaly a Figma-felvásárlás bejelentésekor arról is beszélt, hogy később más termékek funkcióit is integrálná a Figmába. Így az MI felé való erősebb terjeszkedéssel újabb lehetőségei nyílnak arra, hogy erősítse pozícióját a grafikai és kollaborációs szoftverek piacán, ahol már szintén erősödik a verseny, az OpenAI és a Stable Diffusion egyaránt kínál generatív MI-termékeket.

Míg a ChatGPT és a jellemzően szöveget generáló szolgáltatások esetében a fő etikai probléma a hallucináció jelensége és a dezinformáció, addig a képalkotó technológiák terepén, mint a DALL-E vagy a Stable Diffusion arról szól a legélénkebb diskurzus, hogy a modelleket élő művészek alkotásaival képzik ki, így a fejlesztők más szellemi tulajdonát használhatják fel újabb tartalmak generálására. Az Adobe hangsúlyozta, hogy a szélesebbkörű indulás idejére az alkotók számára nyitottak lesznek a lehetőségek, hogy haszonra tegyenek szert kreativitásuk révén. Mivel a modellt az Adobe Stock szolgáltatáson belül elérhető képeken képezték ki, így a vállalatnak nem nagyon kell aggódnia a szerzői jogok miatt ilyen szempontból, mivel a Stock szolgáltatást igénybevevő művészek már egyébként is kereskedelmi kapcsolatban állnak a céggel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról