Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 23. 10:13

Elindult a Google Bard nyilvános tesztje

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság felhasználói kezdhetik el tesztelni a Google nagy nyelvi modelljére épülő chatbotot, ami a ChatGPT által berúgott versenyben képviseli a keresőóriást.

Sundar Pichai Google-vezérigazgató februárban jelentette be hivatalosan is a kísérleti fázisban lévő Bard nevű projektet, amiről akkor még nem sok technikai részletetet lehetett tudni, de nyilvánvalóvá vált, hogy a Microsoft ChatGPT-jének robbanó népszerűségét nem nézi tétlenül a keresőóriás sem. Kedden elindult a chatbot nyilvános tesztje is, hogy a keresőcég minél több visszajelzést kaphasson a felhasználóktól a chatbot használata során, de természetesen még mindig szűk körről van szó: egyelőre az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság felhasználói iratkozhatnak fel a várólistára hozzáférésért.

Nem lehetne kijelenteni, hogy a Google le lenne maradva, csupán jobban védte a nyilvánosság elöl saját technológiáit: korábban már megmutatta a korlátozottan működő LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) nyelvi modellt is, ami valójában a Bard alapját képezi, ráadásul 2017-ben publikálta Transformer nevű neurális architektúráját, amelyet alapvetően gépi fordítás céljából hozott létre, ez pedig mind a nyelvtechnológia, mind a beszédtechnológia piacvezető technológiájává vált.

google_bard_illustration-e1679424264387

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Jack Krawczyk vezető termékigazgató által bemutatott demó alapján a Bard a ChatGPT-től eltérően szövegblokkokat hoz létre, és nem szavanként generálja a válaszokat. Emellett kapott egy olyan funkciót is, amelynek révén három válasz vázlatát tudja mutatni, hogy a felhasználó kiválaszthassa a neki legjobban tetsző kiindulási pontot (ez inkább a kalandjátékok metódusára emlékeztet, mint egy internetes keresőre).

A Bard az OpenAI szoftverétől eltérően nem képes kódírásra, a fejlesztők pedig a memóriáját is korlátozták. Miután a múlt havi bemutató hatására egy rosszul adott válasz 100 milliárd dollárt faragott le az Alphabet piaci értékéből, a Google kiköti, hogy a "kísérleti" chatprogram továbbra is hibázhat, és érdemes fenntartással kezelni a válaszait. A technológia korlátairól és a nyelvi modellek tipikus jelenségéről, a hallucinációról korábban három hazai szakemberrel is beszélgettünk.

Az egyébként is felerősödött versenyhangulat hevében múlt héten a Microsoft és a Google is erős bejelentésekkel jelentkezett, mindössze pár nap eltéréssel. A Google múlt kedden közölte, hogy szövegek és képek generálásához fejlesztett, gépi tanulásos újításokat épít a Google a Workspace-termékekbe, többek közt a Gmailbe és a Dokumentumokba. Pár napra rá a Microsoft jelentkezett azzal a hírrel, hogy Copilot néven generatív képességeket a Microsoft 365 alkalmazások, amik nem csak az e-mailek és prezentációk létrehozásában segítenek az üzleti ügyfeleknek, de összefésülnek valamennyi céges adatot, hogy a személyes vállalati chatbot könnyen válaszoljon a legtöbb szervezeti munkafolyamatokkal kapcsolatos kérdésre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról