Szerző: Koi Tamás

2023. március 2. 12:05

LEO-n is megküzd egymással Kína és az USA

Idén újabb fokozatba kívánja kapcsolni az alacsony Föld körüli pályára állított műholdas flottájának fejlesztését és üzembe állítását Kína, hogy idővel a Starlinkkel versenyképes szolgáltatást tudjon nyújtani a régióban.

Az év második felében úgy tűnik, a korábbiakhoz képest jelentősebb mértékben felgyorsulhat a kínai űrtávközlési hálózat fejlesztése, illetve a szolgáltatás gerincét jelentő műholdflotta pályára állítása - derül ki az elmúlt napok helyi beszámolóiból. Kínának jelenleg nincs az amerikai milliárdos, Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX által üzemeltetett Starlinkkel összemérhető hálózata, és bár az ország többször fogadkozott, hogy rövid időn belül behozza hátrányát, ez mindeddig legfeljebb ígéret maradt csupán.

A kínai Global Times csütörtöki beszámolója szerint az ország legnagyobb, és egyetlen űrjármű- és rakétagyártója, a katonasághoz tartozó China Aerospace Science and Industry Corp. (CASIC) bejelentette, hogy szeptemberben alacsony Föld körüli pályára (LEO) állítják az első olyan műholdflottát, mely internetelérést biztosíthat majd az ország egyes régiói, illetve később akár más földrészek lakói számára.

long_march_launch

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A CASIC azt nem közölte, hogy összesen hány műholdat kíván üzembe állítani az első ütemben, Kína lemaradása ugyanakkor az űrverseny ezen nagyon speciális területén meglehetősen nagy.

Míg a Starlink már most több mint 3500 műholdat bocsátott fel LEO-pályára, illetve a jövőben ezek számát több tízezerrel kívánja bővíteni, addig Kínának szakértői becslések szerint legjobb esetben néhány száz műholdja lehet LEO-n, ezek ráadásul nem is nyújtanak semmiféle kereskedelmi távközlési szolgáltatást.

A szakzsargonban alacsony Föld körüli pályának nevezett terület jellemzően az 1000 km alatti magasságra utal - a Starlink műholdak tipikusan 500 km magasan helyezkednek el, a CASIC ezzel szemben 150-300 km magassági szinte pozícionálná saját műholdajit, mellyel fókuszáltabban láthatna el egyes területeket, ugyanakkor nagyobb területek lefedéséhez nagyobb flottára is lenne szüksége.

A Starlink-rivális műholdas flotta létrehozása alapvetően rímel Hszi Csin-Ping elnök hetekben elhangzott beszédében ismertetett célkitűzésekkel, melyek az amerikai korlátozásokra reagálva azt szolgálják, hogy Kína a lehető legtöbb területen a lehető leggyorsabban egyfajta technológiai autonómiát tudjon magának kiépíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról