Szerző: Koi Tamás

2022. május 11. 11:56

Hazánkban is elérhetővé vált a Starlink műholdas net

A hét eleje óta immár Magyarországi címre rendelve is elérhető a SpaceX-hez tartozó Starlink műholdas szolgáltatás, melyet egy több ezer, alacsony Föld körüli pályán elhelyezkedő műholdflotta biztosít.

Az előzetes feliratkozást követően mostantól immár hivatalosan is elérhető Magyarországon a SpaceX-hez tartozó műholdas internetszolgáltatás, a Starlink - közölte a hét elején a társaság, mely a világ jelenleg leggazdagabb emberének, Elon Musknak az érdekeltségei közé tartozik. A szolgáltatás leginkább a nagy kiterjedésű, széles sávú internetelérésre alkalmas infrastruktúrával gyéren vagy egyáltalán nem ellátott területeken lakókat, illetve az ott működő vállalkozásokat célozza.

A Starlink egy gyakorlatilag az egész világot körülölelő műholdas hálózat, melynek több ezer szatellitből álló flottája az ún. alacsony Föld körüli pályán helyezkedik el, jellemzően 340 és 570 kilométeres magasság között (a hagyományos, egyebek mellett tévéadást is szóró távközlési műholdak ezzel szemben csaknem 36 ezer kilométeres magasságban találhatók).

starlink-rectangular-dish

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A rendszer egyik legnagyobb versenyelőnye, hogy a rendkívül nagy flottának, illetve a relatíve rövid jeltávolságnak köszönhetően a Starlink szolgáltatással a vezetékes szélessávú kapcsolattal, illetve mobilnettel összemérhető sávszélességű internetkapcsolat létesíthető - a nagyszabású tervek szerint ráadásul a későbbiekben szinte bárhol a világon.

Az alacsony pálya egyszersmind kiküszöböli az olyan műholdas cégek, mint pl. az Eutelsat vagy az SES Astra hagyományos transzponderalapú műholdas internetszolgáltatásainak egyik legnagyobb hátrányát, a több száz milliszekundumos sztenderd válaszidőt.

A rendszer használati díja és a telepítés költségei ezzel együtt a magyarországi magánszemélyeket mindenképpen, de még a vállalkozásokat is arra sarkallhatják, hogy inkább más alternatíva után nézzenek, már amennyiben lehetséges. A Starlink műholdas kit ára ugyanis bruttó 260 ezer forint, melyhez további, 23 ezer forintos szállítási költség adódik (a rendszer beüzemelése az ügyfél felelőssége). A szolgáltatás havi díja 35 ezer forint, ez abban az esetben tovább nőhet, ha az előfizető másodlagos címe(ke)n is igénybe kívánja venni a műholdas netet.

A Starlink esetében az előfizető a cég írországi leányvállalatával köt szolgáltatói szerződést, a megállapodásra a magyar jog az irányadó.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról