Szerző: Koi Tamás

2023. február 6. 10:36

A PC-gyártókat is elérte az elbocsátási hullám

A nagyobb tech óriások után a PC-piac legnagyobb szereplői is megkezdik a létszámleépítésekkel járó költségcsökkentési csomagok bevezetését - elsőként a Dell közölte, hogy az eladások meredek esésének köszönhetően több ezer embert küld el.

Ahogy arra számítani lehetett, a PC-piac legnagyobb szereplői a big tech cégekhez csatlakozva további, jelentős költségcsökkentési csomagokat vezetnek be, melyeknek elkerülhetetlen része a létszámleépítés. Az iparágat egyébként is rendkívül érzékenyen érintette a globális gazdaság lassulása, illetve a koronavírus világjárvány lecsengése, mely összességében három évtizede nem látott mélyrepülésbe küldte az egész iparágat.

A fentiek hatására múlt héten a dolgozói létszám 5%-át, mintegy 6650 munkavállalót érintő leépítési hullámot jelentett be házon belül a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója, a Dell, melynek árbevétele mintegy 55%-ban származik a PC-eladásokból. 

dell_dobozok

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az amerikai cég eddig a toborzás leállításában, illetve az üzleti célú utazások drasztikus megvágásával próbált úrrá lenni a krízisen, Jeff Clark operatív igazgató múlt héten a dolgozóknak küldött levele szerint ez azonban már nem elég többé, így több, az IT-iparágban működő nagy céghez (Microsoft, Meta, Alphabet, Amazon) hasonlóan hozzá az egyik legdrasztikusabbnak számító költségcsökkentési intézkedéshez, az aktív dolgozói állomány csökkentéséhez kell nyúlnia a cégnek.

A Dell helyzetét jól szemlélteti, hogy 2022-ben 16%-kal kevesebb PC (kb. 292 millió darab) talált gazdára, mint egy évvel korábban, a gyártó azonban lényegesen nagyobb mértékben lassult még ehhez képest is, miután eladásai éves szinten 37%-kal estek vissza. A Dell ezzel továbbra is a HP és a Lenovo mögött áll a sorban az eladások darabszámát tekintve - a két versenytárs éves forgalma 28-29%-kal zuhant be a tavalyi esztendőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról