Szerző: Koi Tamás

2023. január 5. 10:10

Teljesen száműzné a Kínában gyártott chipeket a Dell

Újabb epizódjához érkezhet rövidesen a sino-amerikai gazdaságpolitikai csatározás azzal, hogy a világ egyik legnagyobb PC- és szervergyártójának számító amerikai Dell Technologies az iparági szereplők között elsőként drasztikus mértékben csökkenteni kívánja a beszállítói lánc Kínában gyártott termékeit.

Jövőre teljesen száműzne mindennemű, Kínában gyártott félvezetőáramkört termékeiből a világ egyik legnagyobb PC-gyártója, a Dell Technologies - írja beszállítói forrásokra hivatkozva a Nikkei Asia. Az amerikai gyártó döntése újabb, jelentős próbatétele lehet az amúgy sem túl rózsás helyzetben lévő kínai és amerikai viszonyoknak, ugyanakkor nem csak kínai cégek számára jelenthet komoly érvágást.

A lap szerint a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója tavaly év végén kereste meg beszállítóit azzal, hogy számottevő mértékben csökkenteni kívánja a kínai komponensek szerepét termékeiben. Bár az elhatározás elsősorban félvezető áramkörökre vonatkozik, a Dell állítólag más modulgyártók és alkatrészgyártók figyelmét is felhívta arra, hogy igyekezzenek gyártókapacitásuk legalább egy részét Kínán kívülre, így például Vietnámba költöztetni.

dell_mb

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A félvezető-beszállítói láncra vonatkozó tervezett korlátozás fontos eleme, hogy az nem kizárólag kínai gyártók termékeire vonatkozna, hanem minden olyan chipre, melyet kínai üzemben gyártanak - ezek jellemzően olcsóbb, alacsonyabb szintű funkciókat ellátó vezérlóchipek (pl. Bluetooth- vagy WiFi vezérlő) lehetnek, melyek gyártása nem igényel olyan fejlett gyártástechnológiát, mint a rendszerprocesszorok és GPU-k esetében, ugyanakkor éppúgy nélkülözhetetlen komponensnek számítanak.

A kínai gyárak helyzete különösen az Egyesült Államok tavaly októberben hatályba lépett újabb, átfogó korlátozó intézkedéseit követően vált a korábbinál is nehezebbé tették a kínai chipgyártás helyzetét. 

Az egyre feszültebbé váló helyzet nem csak a komponensgyártókat érinti - az amerikai gyártók sorra igyekeznek új összeszerelőpartnerek után nézni Kína határain túl. A HP és a Dell számítógépeit évtizedek óta szinte kizárólag Kínában gyártják (a volumen csak 2021-ben meghaladta a 130 millió gépet ennél a két cégnél), ezt az óriási gyártókapacitást kellene a lehetőségek szerint Kínához hasonlóan relatíve olcsó munkaerővel dolgozó országokba költöztetni. 

A nagy amerikai gyártók közül a szintén tradicionálisan erősen Kína-függő Apple elsők között határozta el, hogy a MacBookok összeszerelését részben Vietnámba költözteti - a délkelet-ázsiai országban a tervek szerint idén év közepén kezdődhet a Mac-ek gyártása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról