Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 26. 10:03

Kimanőverezte a Dell a PC-piac esését

A PC-piac majd kétéves szárnyalását követő lassulás, illetve csökkenés utolérte a világ második legnagyobb PC-gyártójának számító Dell Technologiest is. A cég a második üzleti negyedévben ugyan tudott nőni, de ez a növekedési ráta már a pandémia előtti időket idézi.

Csütörtökön a Dell Technologies is csatlakozott azokhoz a multinacionális IT-nagyvállalatokhoz, melyek borús előrejelzéseket tettek közzé az elmúlt hónapokban az iparág további növekedését illetően. A növekvő infláció, az általánosan pesszimista gazdasági közeg és az ebből fakadó forgalomcsökkenést a világ második legnagyobb PC-gyártója is érzi, ugyanakkor a cég (nagy)vállalati üzletága úgy tűnik, jelenleg még tudja ellensúlyozni a kkv- és fogyasztói piac esését.

A gyártó most közzétett, második üzleti negyedéves eredményei alapján a Dell negyedéves forgalma ugyan ebben az időszakban rekordnak számított a maga 26,4 milliárd dollárjával, ez már csak 9%-os éves növekedésnek, amire több mint másfél éve nem volt példa a társaságnál. A lassuló ütemű növekedéshez a PC-piac befékeződése mellett hozzájárultak az újabb kínai korlátozások (Kína a Dell második legnagyobb piacának számít az Egyesült Államok után).

dell_precision

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az árbevétel-elosztás alapján a vállalat kliensüzletága még mindig viszi a prímet - a második negyedévben 15,5 milliárd dollárt termelt, ami szintén 9%-os bővülésnek felel meg éves szinten. Ezen belül az üzleti szegmens 15%-kal, 12,1 milliárd dollárra nőtt, a fogyasztói üzletág forgalma azonban 9%-kal, 3,3 milliárd dollárra csökkent. A Dell infrastruktúra-megoldások üzletága eközben 12%-kal, 9,5 milliárd dollárra tudta növelni forgalmát.

A Dell működési profitja (non-GAAP) eközben a második üzleti negyedében megközelítette a kétmilliárd dollárt, ami 4%-os növekedésnek felel meg.

A vállalatvezetés a negyedéves eredmények közzétételét követő konferenciahívás során közölte, a következő időszakban a lakossági és kkv szegmens mellett az üzleti szegmensben is jelentősebb lassulásra számít. A cég ennek megfelelően az elemzői várakozásokhoz képest valamivel alacsonyabb szintre, a 23,8 és 25 milliárd dolláros sávba várja a harmadik üzleti negyedév árbevételét.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.