Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 26. 10:03

Kimanőverezte a Dell a PC-piac esését

A PC-piac majd kétéves szárnyalását követő lassulás, illetve csökkenés utolérte a világ második legnagyobb PC-gyártójának számító Dell Technologiest is. A cég a második üzleti negyedévben ugyan tudott nőni, de ez a növekedési ráta már a pandémia előtti időket idézi.

Csütörtökön a Dell Technologies is csatlakozott azokhoz a multinacionális IT-nagyvállalatokhoz, melyek borús előrejelzéseket tettek közzé az elmúlt hónapokban az iparág további növekedését illetően. A növekvő infláció, az általánosan pesszimista gazdasági közeg és az ebből fakadó forgalomcsökkenést a világ második legnagyobb PC-gyártója is érzi, ugyanakkor a cég (nagy)vállalati üzletága úgy tűnik, jelenleg még tudja ellensúlyozni a kkv- és fogyasztói piac esését.

A gyártó most közzétett, második üzleti negyedéves eredményei alapján a Dell negyedéves forgalma ugyan ebben az időszakban rekordnak számított a maga 26,4 milliárd dollárjával, ez már csak 9%-os éves növekedésnek, amire több mint másfél éve nem volt példa a társaságnál. A lassuló ütemű növekedéshez a PC-piac befékeződése mellett hozzájárultak az újabb kínai korlátozások (Kína a Dell második legnagyobb piacának számít az Egyesült Államok után).

dell_precision

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az árbevétel-elosztás alapján a vállalat kliensüzletága még mindig viszi a prímet - a második negyedévben 15,5 milliárd dollárt termelt, ami szintén 9%-os bővülésnek felel meg éves szinten. Ezen belül az üzleti szegmens 15%-kal, 12,1 milliárd dollárra nőtt, a fogyasztói üzletág forgalma azonban 9%-kal, 3,3 milliárd dollárra csökkent. A Dell infrastruktúra-megoldások üzletága eközben 12%-kal, 9,5 milliárd dollárra tudta növelni forgalmát.

A Dell működési profitja (non-GAAP) eközben a második üzleti negyedében megközelítette a kétmilliárd dollárt, ami 4%-os növekedésnek felel meg.

A vállalatvezetés a negyedéves eredmények közzétételét követő konferenciahívás során közölte, a következő időszakban a lakossági és kkv szegmens mellett az üzleti szegmensben is jelentősebb lassulásra számít. A cég ennek megfelelően az elemzői várakozásokhoz képest valamivel alacsonyabb szintre, a 23,8 és 25 milliárd dolláros sávba várja a harmadik üzleti negyedév árbevételét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról