Szerző: Koi Tamás

2023. január 12. 13:12

Három évtizedes mélyrepülésben a PC-piac

Soha nem látott forgalomesés következett be a tavalyi év utolsó negyedévében a globális PC-piacon, miután az elszálló infláció és az ezzel járó gazdasági nehézségek számos régióban brutális mértékben lassították az eladásokat.

A PC-gyártók helyzete távolról sem tekinthető manapság rózsásnak - az IT-iparág legnagyobb hardverértékesítői eddig soha nem látott forgalomcsökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni a tavalyi év utolsó negyedévében, mindezt úgy, hogy 2020-ban és 2021-ben a tomboló járványnak köszönhetően az egekbe szöktek eladásaik.

A szegmens teljesítményét szemléző két legnagyobb piackutató, a Gartner és az IDC szinte egybehangzó számai alapján a PC-gyártók a tavalyi év utolsó háromhónapos időszakában összesen 65-67 millió számítógépet adtak el, ami éves szinten 28,5%-os csökkenésnek felel meg a darabszámot illetően. A piac megtorpanásának léptékét jól szemlélteti, hogy a két kutatócég közül a Gartner az adatsor 1990-es publikálása óta nem mért még soha ilyen szintű forgalomesést.

crashed_pc

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kutatócégek egyben szokás szerint a piac teljes éves teljesítményéről is igyekeznek képet adni, így ezen metrika szerint nagyjából 292 millió számítógép talált gazdára 2022-ben, 16%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A piaci erősorrend összességében nem változott a tavalyi év során, így továbbra is a Lenovo, a HP és a Dell áll a dobogón ebben a sorrendben, a gyártókat azonban nem egyenlő mértékben érintette a visszaesés. Így míg az első és második helyezett Lenovo és HP negyedéves eladott darabszáma éves szinten 28-29%-kal zuhant be, addig a Dellé 37%-kal, míg a legnagyobb vesztese az időszaknak a tajvani Acer volt, melynek értékesítési volumene több mint 41%-kal esett vissza a Gartner szerint.

A meglehetősen gyászosnak tűnő számok a piackutatók szerint elsősorban annak tudhatók be, hogy a PC-piac egy évvel korábban még szinte virágkorát élte, a tavalyelőtti év során sorra dőltek az eladási rekordok, innen pedig meglehetősen látványosat lehet esni, ha a körülmények hirtelen kedvezőtlenné válnak - ahogy az történ tavaly fokozatosan az év derekától.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról