Szerző: Koi Tamás

2023. január 9. 08:36

Aláírták a Vodafone adásvételét

Noha a tavalyi év végére tervezték a felek, a 2023-as év második hetében végül lezárult a Vodafone Magyarország felvásárlási tranzakciójának érdemi szakasza. A 4iG minősített többségi tulajdonában lévő Antenna Hungária és a magyar állam 51-49%-os tulajdoni hányadban szerezte meg a magyar távközlési piac második legnagyobb szereplőjét.

A mai nappal az Antenna Hungáriáé és az államé lett közösen a Vodafone Magyarország Zrt., miután a felek a tavaly augusztus végén született előzetes szándéknyilatkozata alapján megtörtént a társaság átvilágítása, illetve a vételár kifizetéséhez szükséges források biztosítva lettek. Az Antenna Hungária többségi tulajdonosa, a 4iG ma reggeli tőzsdei tájékoztatásában azt írja, a Vodafone értéke az előzetes átvilágítást követően 660 milliárd forintban lett megállapítva.

Az akvizíció a vételár megfizetését követően január végén zárulhat, amellyel a 4iG közvetetten 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg a Magyar Állam közvetett részesedése 49 százalék lehet.

vf_logo

Ez egyben azt jelenti, hogy - akárcsak a Digi felvásárlásánál - vélhetően ezt az ügyletet is napokon belül nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítik majd, azaz a Gazdasági Versenyhivatal felé nem tartoznak majd bejelentési kötelezettséggel a felek, a magyar versenyhatóság pedig nem vizsgálhatja az akvizíciót.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A finanszírozás előkészítésében és szervezésében, valamint pénzügyi tanácsadóként a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a J.P. Morgan SE segítette a 4iG-t. A társaság átvilágításában, illetve a tranzakció jogi, értékelési, műszaki kereteinek előkészítésében és kidolgozásában olyan nemzetközi tanácsadók vettek részt, mint a CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, az EY Magyarország, a Deloitte, az Omnitele, valamint a globális stratégiai szaktanácsadó az Arthur D. Little.

A tranzakció gyors lezárására utaló hírek a hétvégén jelentek meg először a magyar sajtóban, amikor a Portfolio egy a Magyar Közlönyben megjelent vasárnapi kormányhatározata alapján megírta, hogy egy csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a kormány a Magyar Fejlesztési Bank számára, melyet az Antenna Hungária számára biztosítanak a Vodafone üzlet vételárának kifizetésére.

Állóvíz? Milyen állóvíz?


A tranzakcióval a magyar távközlési piac évtizedes állóvíze jelentősen felkavarodhat azáltal, hogy egy kézbe kerül két, jelentős lefedettséggel és egyenként nagyjából 7-800 ezer előfizetővel rendelkező vezetékes szolgáltató (mely piacvezető lesz a vezetékesnet és a tévészolgáltatások szegmensében egyaránt), illetve hárommillió előfizetővel a magyar mobilpiac második legnagyobb szereplője.

Az üzlettel a 4iG, pontosabban az Antenna Hungária a magyar távközlési piac abszolút értékben második legnagyobb szereplőjévé léphet elő, miközben a vezetékes piac nagy szereplőinek száma háromról kettőre csökken, a mobilpiac legkisebb szereplője, a Digi Mobil pedig minden bizonnyal beszünteti működését, legalábbis abban a formában, ahogy az indulása óta eltelt csaknem három évben működött - önálló infrastruktúrára építve szolgáltatásait.

Az egyelőre továbbra is nyitott kérdés, hogy mi lesz a sorsa a cseh PPF Csoport többségi tulajdonában lévő Yettel Magyarországban képviselt 25%-os tulajdonrésznek, mely jelenleg szintén az Antenna Hungária kezében van. Egyes, hivatalosan meg nem erősített pletykák szerint az üzletrész újra az állam kezébe kerülhet majd teljes egészében, ami egybecseng a 4iG menedzsmentjének azon korábbi nyilatkozataival, melyek azt állították, hogy a cég kizárólag a többségi tulajdonszerszésben érdekelt piaci expanziós politikájában.

A Yettel kisebbségi tulajdonhányadának gyors értékesítése már csak azért is érdekében állhat a társaságnak, mivel az abból keletkező bevétel segíthet a Vodafone felvásárlásának a finanszírozásában is.

Korábban egyes szakmai berkekben az az információ terjedt, hogy a 4iG és az állam eredetileg a Yettel többségi tulajdonát kívánta volna megszerezni, ennek első lépése volt, amikor az állam 2019 októberében beszállt a társaságba. Ám az üzlet lehetőségét végül Prágában elvetették, így került (újra) reflektorfénybe a Vodafone Magyarország felvásárlása, melytől akkor éppen (ismét) szabadulni akart a brit cégcsoport.

A tranzakció zárását a Vodafone Magyarország mindössze egy szűkszavú közleményben kommentálta, melyben a társaság leszögezte, hogy a cég üzletmenete zavartalan és folyamatos, szolgáltatásai pedig a megszokott módon működnek.

a címlapról