Szerző: Koi Tamás

2023. január 9. 08:36

Aláírták a Vodafone adásvételét

Noha a tavalyi év végére tervezték a felek, a 2023-as év második hetében végül lezárult a Vodafone Magyarország felvásárlási tranzakciójának érdemi szakasza. A 4iG minősített többségi tulajdonában lévő Antenna Hungária és a magyar állam 51-49%-os tulajdoni hányadban szerezte meg a magyar távközlési piac második legnagyobb szereplőjét.

A mai nappal az Antenna Hungáriáé és az államé lett közösen a Vodafone Magyarország Zrt., miután a felek a tavaly augusztus végén született előzetes szándéknyilatkozata alapján megtörtént a társaság átvilágítása, illetve a vételár kifizetéséhez szükséges források biztosítva lettek. Az Antenna Hungária többségi tulajdonosa, a 4iG ma reggeli tőzsdei tájékoztatásában azt írja, a Vodafone értéke az előzetes átvilágítást követően 660 milliárd forintban lett megállapítva.

Az akvizíció a vételár megfizetését követően január végén zárulhat, amellyel a 4iG közvetetten 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg a Magyar Állam közvetett részesedése 49 százalék lehet.

vf_logo

Ez egyben azt jelenti, hogy - akárcsak a Digi felvásárlásánál - vélhetően ezt az ügyletet is napokon belül nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítik majd, azaz a Gazdasági Versenyhivatal felé nem tartoznak majd bejelentési kötelezettséggel a felek, a magyar versenyhatóság pedig nem vizsgálhatja az akvizíciót.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A finanszírozás előkészítésében és szervezésében, valamint pénzügyi tanácsadóként a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a J.P. Morgan SE segítette a 4iG-t. A társaság átvilágításában, illetve a tranzakció jogi, értékelési, műszaki kereteinek előkészítésében és kidolgozásában olyan nemzetközi tanácsadók vettek részt, mint a CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, az EY Magyarország, a Deloitte, az Omnitele, valamint a globális stratégiai szaktanácsadó az Arthur D. Little.

A tranzakció gyors lezárására utaló hírek a hétvégén jelentek meg először a magyar sajtóban, amikor a Portfolio egy a Magyar Közlönyben megjelent vasárnapi kormányhatározata alapján megírta, hogy egy csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a kormány a Magyar Fejlesztési Bank számára, melyet az Antenna Hungária számára biztosítanak a Vodafone üzlet vételárának kifizetésére.

Állóvíz? Milyen állóvíz?


A tranzakcióval a magyar távközlési piac évtizedes állóvíze jelentősen felkavarodhat azáltal, hogy egy kézbe kerül két, jelentős lefedettséggel és egyenként nagyjából 7-800 ezer előfizetővel rendelkező vezetékes szolgáltató (mely piacvezető lesz a vezetékesnet és a tévészolgáltatások szegmensében egyaránt), illetve hárommillió előfizetővel a magyar mobilpiac második legnagyobb szereplője.

Az üzlettel a 4iG, pontosabban az Antenna Hungária a magyar távközlési piac abszolút értékben második legnagyobb szereplőjévé léphet elő, miközben a vezetékes piac nagy szereplőinek száma háromról kettőre csökken, a mobilpiac legkisebb szereplője, a Digi Mobil pedig minden bizonnyal beszünteti működését, legalábbis abban a formában, ahogy az indulása óta eltelt csaknem három évben működött - önálló infrastruktúrára építve szolgáltatásait.

Az egyelőre továbbra is nyitott kérdés, hogy mi lesz a sorsa a cseh PPF Csoport többségi tulajdonában lévő Yettel Magyarországban képviselt 25%-os tulajdonrésznek, mely jelenleg szintén az Antenna Hungária kezében van. Egyes, hivatalosan meg nem erősített pletykák szerint az üzletrész újra az állam kezébe kerülhet majd teljes egészében, ami egybecseng a 4iG menedzsmentjének azon korábbi nyilatkozataival, melyek azt állították, hogy a cég kizárólag a többségi tulajdonszerszésben érdekelt piaci expanziós politikájában.

A Yettel kisebbségi tulajdonhányadának gyors értékesítése már csak azért is érdekében állhat a társaságnak, mivel az abból keletkező bevétel segíthet a Vodafone felvásárlásának a finanszírozásában is.

Korábban egyes szakmai berkekben az az információ terjedt, hogy a 4iG és az állam eredetileg a Yettel többségi tulajdonát kívánta volna megszerezni, ennek első lépése volt, amikor az állam 2019 októberében beszállt a társaságba. Ám az üzlet lehetőségét végül Prágában elvetették, így került (újra) reflektorfénybe a Vodafone Magyarország felvásárlása, melytől akkor éppen (ismét) szabadulni akart a brit cégcsoport.

A tranzakció zárását a Vodafone Magyarország mindössze egy szűkszavú közleményben kommentálta, melyben a társaság leszögezte, hogy a cég üzletmenete zavartalan és folyamatos, szolgáltatásai pedig a megszokott módon működnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról