Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 22. 08:15

A Digi után a Vodafone is a 4iG-hoz kerülhet

Hétfőn reggel bombaként robbant a hír, hogy a 4iG Nyrt. az állammal közösen felvásárlási szándéknyilatkozatot írt alá a Vodafone Magyarország felvásárlásáról. A magyar távközlési piac a Matáv privatizációja óta nem látott ekkora üzletet.

A Digi Távközlési Kft. felvásárlását követően újabb stratégiai akvizícióval folytatja növekedését a távközlési piacon a 4iG Nyrt. A vállalatcsoport a Magyar Állammal közösen előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Europe BV-vel, hogy megszerezze Magyarország második legnagyobb telekommunikációs vállalatának, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-nek a százszázalékos részvénycsomagját. Az ügylet a Vodafone Csoport tulajdonában lévő Vantage Towerst és a hazánkban működő Vodafone szolgáltatási központot (VOIS) nem érinti.

Az akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg a Magyar Állam részesedése 49 százalék lehet. A tranzakció értéke (Enterprise Value) 715 milliárd forint, amely a céltársaság 2022. március 31-el lezárt üzleti évben elért EBITDA 7,7-szeresét teszi ki. A tervezett tranzakció a Vodafone Magyarország Zrt. átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően, 2022 végéig zárulhat.

A Vodafone Magyarország felvásárlása alapjaiban rendezheti át a hazai távközlési piacot. A vezetékes hang- és internet, valamint az előfizetéses televíziós és digitális földfelszíni sugárzás mellett a 4iG, a tranzakció zárását követően, a mobiltávközlés területén is tekintélyes szereplő lehet.

vodafone_walkingman

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A tervezett tranzakció a keresztértékesítési lehetőségek, a teljes vezetékes- és mobilszolgáltatói konvergenciák, valamint a méretarányok révén jelentős növekedési potenciált és kiaknázható szinergiákat biztosít a 4iG számára a B2B és B2C szegmensekben. További jelentős részvényesi értékteremtést biztosíthat a társaságok vezetékes és mobil infrastruktúrájának konszolidációja az üzemeltetési és fenntartási költségek, valamint a fejlesztésekből és beruházásokból származó megtakarításoknak köszönhetően. Az együttes bevétel, költség és beruházási megtakarításokból származó szinergiák nettó jelenértéke a becslések szerint meghaladhatja a 150 milliárd forintot - áll a 4iG közleményében.

A Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt. Az akvizícióval egy döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport jöhet létre, amely az ország második legnagyobb szolgáltatójává válhat.

– hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója. 

Az előfizetés részesedés arányában a Vodafone a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője: több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki (mobil 3 millió, vezetékes szolgáltatások 800 ezer), amely által több mint 5 millió bevételt biztosító előfizetéssel (RGU – Revenue Generating Unit, 3 millió mobil, 700 ezer tv, 700 ezer szélessávú internet, 600 ezer vezetékes hang) rendelkezett 2022 júliusában. A tervezett akvizícióval létrejövő csoport összességében 7,6 millió db RGU-val rendelkezhet 2022 végére.

A 2020-21-es üzleti évben a Vodafone Magyarország éves árbevétele 278 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig meghaladta a 93 milliárd forintot. A vállalat munkavállalóinak létszáma több mint 3 ezer fő.

B-terv


A 4iG hazai távközlési piaci ambíciói évek óta ismertek, jóllehet korábban a legtöbb piaci spekuláció arról szólt, hogy a kormányközeli üzleti köröknek a PPF továbbadhatja majd a Telenor Magyarország (mostanra Yettel Magyarország) többségi tulajdonát, így a vezetékes szolgáltatások terén erős Digi és a mobile only szereplőnek számító Yettel közösen egy ütőképes konvergens szolgáltatót alkothat majd.

Végül azonban a PPF csak a Yettel 25%-át adta el az azóta a 4iG irányítása alá került Antenna Hungáriának, a cseh befektetői csoport mindvégig kitartott amellett, hogy a Yettel többségi tulajdonjoga nem eladó. A Vodafone-akvizíciót kísérő hatósági engedélyeztetési procedúra során ez egyébként még problémát okozhat, de legalábbis valószínű, hogy a hatóság a Yettelben képviselt részesedésének eladását írja elő feltételül a 4iG (illetve az Antenna Hungária) számára. Ebbe egyébként a 4iG a cégvezetés korábbi nyilatkozatai alapján simán belemenne, egyedül a potenciális vevő kiléte lehet a kérdéses.

A hatóság emellett a párhuzamos vezetékes infrastruktúrák miatt kötelezheti az új tulajdonost az egyik vezetékes hálózat értékesítésére is, amit egyébként a 4iG a hatósági kényszer nélkül, a hatékonyabb (hálózat)üzemeltetés érdekében önként is bevállalhat. A potenciális vevő ez esetben éppen a cseh befektetői csoport lehetne, mely másként a mobilos kizárólagosság miatt jelentős versenyhátrányban maradna harmadik piaci szereplő a mezőnyben.

Mindez persze azonnal okafogyottá válhat, amennyiben a kormány a Digi akvizíciójához hasonlóan ezt az ügyletet is nemzetistratégiai jelentőségűnek nyilvánítja, ebben az esetben a versenyhatóság nem vizsgálhatná ugyanis a dealt.

Benne volt a levegőben


A Vodafone értékesítésével kapcsolatos pletykák ezzel együtt is időről-időre felbukkantak hazai távközlési berkekben. A HWSW bennfentes információi szerint a mostani üzlet szervezése hosszú hónapok óta zajlott a háttérben, a kormányzati oldalon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koordinálásával.

A Vodafone számára a magyarországi exit kézenfekvő döntésnek tűnhet, még akkor is, ha a cég egy nemzetközi akvizíciós ügylet részeként 2019-ben bekebelezte a UPC Magyarországot, ezzel vezetékes és mobil konvergens szolgáltatóvá lépett elő. A magyar leányvállalat a brit vállalatcsoporton belül gyakorlatilag minden szempontból kerekítési hibának számít, a Vodafone ráadásul korábban már többször is jelezte informálisan, hogy a magyar fiókcéghez hasonló kisebb entitásoktól hajlandó megválni.

A felvásárlási szándék bejelentése egyben letaglózó hír lehet a Magyar Telekom számára, mely a lakossági és vállalati távközlési szolgáltatások piacán minden eddiginél komolyabb kihívással szembesülhet, emellett egy rendkívül erős hátszéllel rendelkező versenytársat kaphat az összes állami tenderen. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról