Szerző: Koi Tamás

2022. december 6. 12:03

Már az európaiak is szétcsavarozhatják az iPhone-jukat

Európában, pontosabban nyolc európai országban is elindult mától az Apple Self Service Repair nevű programja, mely lehetőséget ad a tulajdonosoknak arra, hogy otthoni körülmények között megjavítsák saját iPhone-jukat vagy Macintoshukat.

Az Egyesült Államok után mostantól nyolc európai országban - Nagy-Britanniában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Svédországban és Spanyolországban - is elérhetővé vált az Apple Self Service Repair programja, mely elméletben lehetővé teszi, hogy egyes iPhone-típusok és Macintoshok bizonyos javítási műveleteit otthoni körülmények közepette is elvégezhessék a készülékek tulajdonosai.

A tengerentúlon idén áprilisban elrajtolt program igazi pálfordulásnak számított az Apple-nél, cég ugyanis hosszú évekig látványosan küzdött a nem hivatalos és házilag elvégzett javítások ellen. Sem eredeti alkatrészeket, sem a néhány esetben szükséges dokumentációt nem bocsátotta vásárlói rendelkezésére, sőt, az utángyártott alkatrészek felhasználását szoftveres korlátozásokkal igyekezett gáncsolni a vállalat. A nem hivatalos forrásból származó kijelzőknél például egyszerűen tiltják az arcfelismerést, vagyis a Face ID-t, de az utángyártott akkumulátorokat is kissé mostoha módon kezeli az iOS.

apple-eu-self-service

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Self Service Repair programban egyelőre az iPhone 12 és 13 sorozatú okostelefonok egyes alkatrészei (jellemzően kijelző, akkumulátor, kameramodul) cserélhetők házilag, illetve Mac-ek is javíthatók így, igaz, itt megkötés, hogy csak azoknál a modelleknél engedélyezett a hivatalosan támogatott házibarkács, melyek az M1 processzort, vagyis a cég saját fejlesztésű rendszerprocesszorát tartalmazzák.

A dokumentációkon és a gyári alkatrészeken túl az Apple a javításhoz szükséges szerszámokat is a tulajdonosok rendelkezésére bocsátja - újdonság, hogy a szerszámkészletet bérelni is lehet a cégtől (ez egy hétre 49 dollárba, illetve ennek megfelelő helyi valutába kerül).

Az Apple Self Service Repair programját az Egyesült Államokban a megjelenését követően számos kritika érte - egyesek szerint az egész kezdeményezés nem más, mint a right to repair elgondolás leghatásosabb megtrollkodása. Erre utal legalábbis a javításhoz szükséges (bérelhető) eszközök logisztikája, mely önmagában olyan körülményessé teszi a folyamatot, hogy a felhasználók összehasonlíthatatlanul jobban járnak, ha önként beviszik a készüléket az ötezer partnerszerviz egyikébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról