:

Szerző: Koi Tamás

2022. április 28. 13:32

Elindult az Apple által támogatott házibarkács-program

Több hónapos késéssel végül, de útjára indult az Apple tavaly bejelentett, a cég által forgalmazott egyes hardverek alapvető komponenseinek otthoni javítására vonatkozó program.

A javítási dokumentációk és cserealkatrészek rendelkezésre bocsátásával szerdán elindult az Apple tavaly bejelentett Self Service Repair programja, melynek célja, hogy a cég által forgalmazott hardverek bizonyos alkatrészeit otthoni körülmények közt is cserélhessék a tulajdonosok.

A program egyelőre csak korlátozottan, az Egyesült Államokban érhető el (az európai bevezetés valamikor idén várható), és a legtöbb forgalomban lévő Apple-eszközt ezzel együtt is csak a szakszervizek javítják, az új irány ugyanakkor ettől függetlenül mindenképpen pálfordulásnak tekinthető a cupertinói cég korábbi gyakorlatához képest.

A cég ugyanis hosszú évekig látványosan küzdött a nem hivatalos és házilag elvégzett javítások ellen. Sem eredeti alkatrészeket, sem a néhány esetben szükséges dokumentációt nem bocsátotta vásárlói rendelkezésére, sőt, az utángyártott alkatrészek felhasználását szoftveres korlátozásokkal igyekezett gáncsolni a vállalat. A nem hivatalos forrásból származó kijelzőknél például egyszerűen tiltják az arcfelismerést, vagyis a Face ID-t, de az utángyártott akkumulátorokat is kissé mostoha módon kezeli az iOS.

apple_right-to-repair_hero
(fotó: apple)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Self Service Repair programban egyelőre az iPhone 12 és 13 sorozatú okostelefonok egyes alkatrészei (jellemzően kijelző, akkumulátor, kameramodul) cserélhetők házilag, később pedig Mac-ek is javíthatók lesznek így, igaz, itt megkötés, hogy csak azoknál a modelleknél engedélyezett a hivatalosan támogatott házibarkács, melyek az M1 processzort, vagyis a cég saját fejlesztésű rendszerprocesszorát tartalmazzák.

A dokumentációkon és a gyári alkatrészeken túl az Apple a javításhoz szükséges szerszámokat is a tulajdonosok rendelkezésére bocsátja - újdonság, hogy a szerszámkészletet bérelni is lehet a cégtől (ez egy hétre 49 dollárba kerül).

Az Apple ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az elektronikai termékek javításában kevésbé jártas felhasználók számára továbbra is az a legbiztosabb megoldás, ha felkeresnek egy hivatalos Apple javítóközpontot. Ilyenből egyébként globálisan mintegy ötezer üzemel, melyekben csaknem százezer képzett szakember végzi az ügyfelek által leadott készülékek javítását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.