Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 18. 12:59

Megtört a jég: házilag is szerelhetőek az iPhone-ok

Engedett a nyomásnak az Apple, így januártól már házilag is javíthatóak lesznek az iPhone 12 és iPhone 13 készülékek. A lehetőség első körben csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, később azonban további országokra is kiterjeszti a vállalat. Ezzel együtt a javítható eszközök sora is bővül, idővel az M1 chipes Maceket is lehet majd otthon szervizelni.

HIRDETÉS

Az Apple mindezt eredeti alkatrészekkel és dokumentációkkal támogatja majd, amelyeket mintegy 5000 AASP-től (Apple Authorized Service Provider), illetve 2800 független szervizszolgáltatótól lehet majd beszerezni. Kezdetben a kijelzőmodult, az akkumulátort, valamint a kamerát lehet majd megvásárolni, később azonban a komponensek listája is bővül majd.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

"Az eredeti Apple-alkatrészekhez való nagyobb hozzáférés biztosításával ügyfeleink szükség szerint még több lehetőségből választhatnak, ha javításra kerülne a sor” – mondta Jeff Williams, az Apple operatív igazgatója. "Az elmúlt három évben az Apple csaknem megduplázta azon szervizhelyek számát, ahol hozzáférhetnek az eredeti Apple alkatrészekhez, szerszámokhoz és képzéshez, most pedig lehetőséget biztosítunk azoknak, akik saját maguk szeretnék elvégezni a javításokat."

Pálfordulás

Az Apple hosszú évekig látványosan küzdött a nem hivatalos és házilag elvégzett javítások ellen. Sem eredeti alkarészeket, sem a néhány esetben szükséges dokumentációt nem bocsátotta vásárlói rendelkezésére, sőt, az utángyártott alkatrészek felhasználását szoftveres korlátozásokkal igyekezett gáncsolni a vállalat. A nem hivatalos forrásból származó kijelzőknél például egyszerűen tiltják az arcfelismerést, vagyis a Face ID-t, de az utángyártott akkumulátorokat is kissé mostoha módon kezeli az iOS.

ip15

Az elmúlt években emiatt folyamatosan nőtt a nyomás a vállalaton. Amerikában nagyjából három éve vált legálissá az elektronikus eszközök házi javítása - a Right-to-Repair kezdeményezésnek köszönhetően. Pár év alatt utóbbi egy mozgalommá formálódott, az egyre növekvő hátszélnek hála pedig az Apple befektetői is egyre hangosabban álltak ki a termékek házi javíthatósága mellett. A Right-to-Repair egyik zászlóvivőjének számító Green Century szeptemberben egy felhívást küldött az Apple-nek, hogy az törvénynek megfelelve adjon lehetőséget az otthoni javításra, amely a szervezet szerint az utolsó lökést jelenthette.

A cupertinói vállalat azonban látszólag már hónapok óta készült a változásra. Egy márciusi bejelentés alapján a cég mindenhol megnyitotta független javítócég-programját. Ennek megfelelően Észak-Amerikát és Európát követően már Ausztráliában, Japánban és Dél-Koreában is várják azon független szervizeknek a csatlakozását, melyek az Apple technológiájával, hivatalos alkatrészek felhasználásával végeznék el a készülékek - elsősorban iPhone-ok - garanciaidőn túli javítását.

A programra jogosult cégek az Apple eredeti alkatrészeit, szerszámait, képzését, szervizelési útmutatóit, diagnosztikai eljárásait és erőforrásait használhatják különböző, jótálláson túli iPhone-javításokhoz, például iPhone-kijelzők és -akkumulátorok cseréjéhez. A vállalat tavaly nyáron terjesztette ki a programot 32 európai országra - köztük Magyarországra is -, részben a régiós fogyasztójogi intézmények felől érkező (Right-to-Repair) nyomás hatására.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 17:18

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.