Szerző: Koi Tamás

2022. november 30. 12:06

Pénzt kérnek a kormánytól az amerikai chiptervezők

Nem csak a chipgyártónak, hanem a gyárakkal nem rendelkező, vagy a gyártást részben kiszervező chiptervező cégeknek is részesülniük kellene a kormányzat által biztosított állami támogatási forrásokból - véli az iparági szereplőket képviselő lobbiszervezet.

Az Amerikai Egyesült Államok még az ezredfordulót követően is stabilan a világ legdominánsabb chiptervező nagyhatalma volt, ez az előny azonban az évek során elúszott és mostanra fokozatosan válik egyre jelentéktelenebb tényezővé, hacsak nem részesülnek az iparági szereplők a chipgyártókhoz hasonlóan állami dotációban - állítja az iparági szereplőket tömörítő Semiconductor Industry Association (SIA) legfrissebb, ma plublikált jelentésében.

A szervezet által közzétett piaci prognózis szerint az Nvidiához, az AMD-hez vagy a Qualcommhoz hasonló, nagy amerikai chiptervezőként jelen lévő piaci szereplők bevételaránya a globális piacon 2015-ben még meghaladta az 50%-ot, tavaly viszont már csak 46% volt, az évtized végére pedig újabb tíz százalékpontot eshet. 

chip_design

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A SIA szerint mindez elkerülhető, de legalábbis számottevően lassítható lenne, ha a kormányzat a chipgyártási tevékenység mellett a chiptervezést is támogatná - a Biden-adminisztráció által idén elfogadott Chips and Science act 39 milliárd dolláros támogatási keretet biztosított a gyártás, 13 milliárdot pedig a kutatás-fejlesztési tevékenység részére, hogy megelőzze a helyi chipgyártás teljes jelentéktelenné válását. 

A támogatási keret megállapítása során a kormányzat kiemelte, hogy míg az Egyesült Államok a világ félvezetőgyártási kapacitásának 37%-át adta 1990-ben, addig mostanra ez az arány 12%-ra csökkent. A SIA szerint ugyanakkor a chiptervezés és a chiptervezéssel kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységekre további 20-30 milliárd dollárt kéne szánni, illetve 15-20 milliárd dolláros beruházási adótámogatásra is szüksége lenne az iparágnak.

A szervezet emellett rámutat, hogy ha a helyzet nem változik, 2030-ra 23 ezer mérnök fog hiányozni az amerikai chiptervező cégeknél, ekkora munkaerőhiány pedig csak államilag támogatott képzésekkel lehet megoldani.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.