Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 1. 09:49

Nem osztják puszira a chipgyártók állami dotációját

Hosszú viták előzték meg az amerikai félvezetőipar felpörgetését célzó állami támogatási alap létrejöttét, így a politikai döntéshozatali körökben felmerült, hogy az amúgy is tehetős chipgyártók zsebét jelen helyzetben nem feltétlenül kéne a "kelleténél jobban" kitömni.

Szigorú feltételekkel juthatnak csak hozzá az amerikai félvezetőipari szereplők ahhoz az 52 milliárd dolláros keretösszegből gazdálkodó állami támogatáshoz, melynek célja a helyi chipgyártókapacitás növelése, illetve az iparág ellenállóbbá tétele az olyan, ellátási katasztrófákat okozó helyzetekkel szemben, mint a koronavírus-világjárvány.

A Reuters hétvégi beszámolója szerint az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza csütörtökön hosszú vitát követően elfogadta a félvezetőipari beruházások és kutatás-fejlesztési tevékenységek állami dotációját célzó rendeletet, melyet a várakozások szerint a hét elején írhat alá Joe Biden elnök.

A képviselőházi döntést követően a kereskedelmi minisztérium világossá tette, hogy az egyénileg megítélt támogatási összeg egyetlen esetben sem lépheti majd át a "szükséges mértéket", ezzel némileg megnyugtatva azokat a politikai csoportokat, melyek attól tartottak, hogy a félvezetőgyártók a kapott állami támogatást esetleg más célokra fordítják majd.

A támogatást igénylő cégeknek így a határozat szerint részletes pénzügyi tanulmányt és befektetési tervet kell majd letenniük a keretösszeg odaítéléséért felelős minisztérium asztalára, mely az ígéretek szerint "rendkívül alaposan" átvizsgálja majd a benyújtott kérelmeket, mielőtt dönt az összeg kiutalásáról. 

biden_wafer

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A támogatás igénybe vételének és felhasználásának lesznek egyéb korlátjai is, így többek közt a felvett támogatás nem használható majd részvényvisszavásárlásra, emellett a nyertes pályázók az eredményhirdetést követő tíz éven keresztül nem köthetnek "számottevő" méretű üzletet Kínával, illetve bármilyen olyan országgal, mely Amerikába és más országokba exportál jelentős mennyiségű félvezetőipari készterméket és/vagy nyersanyagot.

Az 52 milliárd dolláros állami támogatás legnagyobb része egyébként a várakozások szerint a legnagyobb amerikai chipgyártónál, az Intelnél landolhat majd. A társaság januárban jelentette be fennállásának eddigi legnagyobb beruházását Ohióban, így a cég a következő évtizedben mintegy 100 milliárd dollárt szán a gyártóbázis felépítésére és fokozatos fejlesztésére, hogy a globális chiphiány okozta ellátási problémáknak egyszer, s mindenkorra búcsút inthessen Amerika.

Ebből az első fejlesztési etap 20 milliárd dollárba kerülhet a cégnek, a januárban bejelentett beruházást pedig eredendően úgy tervezték, hogy ahhoz jelentős állami forrás is társul majd.

Bár az Intel a projekt januári bejelentésekor leszögezte, hogy a százmilliárdos beruházást szövetségi támogatás nélkül is végrehajtja, Pat Gelsinger vezérigazgató ugyanakkor hozzátette, a cég az iparág számára előirányzott 52 milliárdos támogatási csomag nélkül csak lassabban tudja majd megvalósítani.

Az Intel részéről Ohión kívül jelenleg a meglévő arizonai komplexum két gyárral történő bővítése van napirenden - szintén húszmilliárd dolláros büdzséből. Ezzel a Phonenix agglomerációjában található Intel campus hat gyáregységgel üzemelhet majd. Ugyanitt épít egy szintén hat gyárból álló komplexumot az Intel egyik legnagyobb riválisa, a TSMC is, míg a másik nagy versenytárs, a Samsung Texasban építkezik. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról