Szerző: Koi Tamás

2021. február 25. 13:25

Rengeteg pénzt öntene Biden az amerikai chipgyártókra

Jelentős támogatást kapnak az amerikai félvezetőgyártók Joe Biden elnöktől annak érdekében, hogy a helyi gyártás újra virágzásnak induljon, és ne fordulhasson elő többé a mostanihoz hasonló, globális félvezetőhiány, melye más iparágak működésére jelentős mértékben kihathat.

Jelentős összeggel támogatná az amerikai félvezetőgyártás újbóli felvirágoztatását az év elején hivatalba került új amerikai elnök, Joe Biden. A lépéssel a várakozások szerint elkerülhetővé válhat a jövőben egy a mostanihoz hasonló globális félvezetőhiány, de legalábbis tompulhatnak annak hatásai, illetve csökkenhet az Egyesült Államok kitettsége az ázsiai félvezetőgyártók felé - vélik szakértők.

Az új amerikai elnök különböző, jellemzően vissza nem térítendő támogatások és adókedvezmények formájában 37 milliárd dollárt irányzott elő javaslatában a fenti célra annak a kongresszusi intézkedéscsomagnak a részeként, melyet tavaly fogadott el az amerikai törvényhozás.

biden_uslfag

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A legnagyobb amerikai chipgyártók, így az Intel, a Qualcomm, a Micron és az AMD legfelsőbb vezetői egy február első felében az elnöknek küldött nyílt levélben úgy fogalmaztak, hogy az elnök új gazdaságélénkítő akciótervében jelentős támogatást kell nyújtani a félvezetőipari fejlesztések, így különösen a gyártás részére.

A levél szerint a félvezetőgyártás ma már szinte teljes egészében Ázsiába helyeződött át, amit jól jelez, hogy míg 1990-ban a globális termelés 37%-a származott amerikai üzemekből, addig ez mára 12%-ra csökkent.

Az aláírók szerint a pólusváltás elsődleges oka, hogy az ázsiai országok jelentős támogatást (elsősorban adókedvezményeket és más juttatásokat) biztosítanak a helyi szereplőknek, míg az Egyesült Államokban jelenleg nincs ilyen kezdeményezés érvényben.

A támogatási keret meghatározásával párhuzamosan Biden egy szerdán aláírt elnöki rendeletében többek közt a félvezetőgyártás ellátási-logisztikai problémáinak feltárása érdekében egy száznapos vizsgálati szakaszt kezdeményezett, melynek eredményétől függően további beavatkozásokat helyeztek kilátásba fehér házi források.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.