Szerző: Koi Tamás

2022. október 27. 13:04

Ráhajt a nagyképernyőre a Yettel

Vezeték nélkül is van élet, sőt, a vezeték záros időn belül teljesen megkerülhető lesz a távközlési infrastruktúrák last mile szakaszán, állítja kitartóan a Yettel, mely az otthoni és irodai, 5G-alapú vezetékes internethelyettesítő után a műsorterjesztési piacon is megmérettetné magát új termékkel.

A Pannonból előbb Telenorrá, majd Telenorból idén Yettellé avanzsált, 2018 óta norvég helyett cseh kézben lévő távközlési szolgáltatóra az átlagember ma is egyszerű mobilszolgáltatóként tekint, pedig a háttérben a cég portfóliójának diverzifikációja - az új generációs hálózati technológiákon felkapaszkodva - folyamatosan zajlik. 

Ennek egyik első, komolyabb jele volt, amikor a tavaly szeptemberben bemutatott, akkor még kizárólag 4G-s alapokon működő fixed wireless access (FWA) termék, az OtthonNet (vállalati ügyfeleknek IrodaNet) kapacitását a szolgáltató az 5G-s hozzáférés révén a többszörösére növelte idén tavasszal. A Yettel mindezt a háttérben immár közel másfél éve zajló, jelenleg félúton járó hálózatmodernizációs folyamat részeként tudta elvégezni, hirtelen óriási kapacitást "zúdítva" főleg a frekventáltabb területeken élő lakossági és vállalati ügyfelek nyakába.

yettel_antenna
új eszközök kerülnek feL A YETTEL HÁLÓZATÁT KISZOLGÁLÓ ÁLLOMÁSRA (fotó: HWSW)

A HWSW információi szerint a Yettel cord-cutting tervei ezen a ponton nem állnak meg, ám míg tíz évvel ezelőtt az előd elsősorban a vezetékes telefonvonalak kiváltásában látta felfutni ezt a tendenciát, rövidesen bezárulhat a kör, így a cég a (mobil)telefonszolgáltatás és az otthoni (irodai) internet mellett korszerű otthoni tévés műsorterjesztési szolgáltatást is kínál majd, teljessé téve ezzel portfólióját.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Yettel számára a tévés műsorok továbbítása nem teljesen járatlan terep, hiszen a cég idestova kilenc éve indította útjára a mostanra Yettel TV-ként ismert MyTV-t, mely az évek során lényegében változatlan műszaki alapokkal, bővülő, ugyanakkor korántsem teljes csatornaválasztékkal próbálta elérni az alkalmi tévézőket - elsősorban kis képernyőn, vagyis jellemzően mobiltelefonos tévézésre optimalizálva.

Lapunk úgy tudja, hogy a cégnél az utolsó simítások zajlanak egy lényegesen komplexebb, immár nappalikba tervezett televíziós műsorterjesztő platform előkészületein, mely a Yettel TV helyébe lépve vagy azt kiegészítve kínálhat majd különféle összetételű tévés díjcsomagokat az előfizetők számára. Úgy tudjuk, az új Yettel TV (hogy ez lesz-e az új termék neve, még nem egyértelmű) bevezetése a Yettel összes régiós leányvállalatánál esedékes lehet - Magyarországon a szolgáltatás még idén elindulhat.

A régiós indulás logikáját erősíti, hogy a PPF így tudna nagyobb potenciális elérést kínálva egyes tartalomszolgáltatókkal kedvezőbb feltételeket kialkudni, nem mellékesen maga a PPF is rendelkezik saját médiaplatformmal, miután 2020-ban akvirálta a Central European Media Enterprises-t, mely jelenleg 43 tévécsatornát juttat el mintegy 49 millió előfizetőhöz a régióban (Magyarország éppen kivételt jelent, mivel hazánkban a CME nincs jelen a tartalomszolgáltatói piacon).

Az új konstrukcióhoz a Yettel egy vagy több médiaboxot is kínál majd, illetve az egyes eszköztípusokhoz továbbra is használhatók lesznek saját kliensek.

A videostreaming, különösen a unicast adás-streaming ugyanakkor rendkívül sávszélességigényes művelet, melyre a Yettel jelenleg zajló hálózatmodernizációja jelentheti a gyógyírt - így kellő kapacitástartalék mellett, megfelelő forgalompriorizálással a videós tartalom nagyobb számú előfizetőt is elérhet majd anélkül, hogy a szolgáltatás minősége bármelyik ügyfél számára észrevehetően romlana.

A cég illetékesei egy mai háttérbeszélgetés során közölték, a hálózati elemek megújításának köszönhetően általánosan a 2,5-3x -ára növekszik a mobilhálózat adatáteresztő kapacitása, míg a maghálózati fejlesztések révén olyan új szolgáltatások jelenhetnek meg a Yettelnél, mint a VoWiFi (melynek bevezetése a jövő év első negyedévére várható), illetve a VoLTE roaming. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról