:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 17. 09:05

Erős Yettel-sprintet mutat az új OpenSignal jelentés

Közzétette legfrissebb, a hazai mobilhálózatok fejlettségi szintjét, kapacitástartalékait bemutató országos jelentését az OpenSignal. A statisztikák szerint továbbra is a Telekom dominálja a hazai piacot, de a Yettel a hálózatfejlesztésnek köszönhetően sokat javult az utóbbi időszakban. A magát Magyarország "vezető mobilhálózatának" tituláló Vodafone kilencből egy kategóriában bizonyult nyertes befutónak.

Az OpenSignal immár sokadszorra teszi közzé crowdsourcing-mérésekre alapozó statisztikáit a magyar mobilpiaci szereplőkről - a cég módszerei abból a szempontból különlegesek, hogy a felhasználókkal végeztetik el a méréseket, majd azokat különböző metrikák szerint értékelve több (ezúttal kilenc) kategóriában állítanak fel sorrendet a piaci szereplők között. Az idei második riport méréssorozata április 1. és június 29. között zajlott, azt ugyanakkor ezúttal sem tudni, hogy hány felhasználó bevonásával. 

Az augusztusi riport alapján továbbra is a piacvezető Magyar Telekomnak áll a zászló a legtöbb részeredményt illetően - a cég a kilenc kategóriából hatban győzött, egyben pedig holtversenyt ért el a Telenorból időközben Yettellé avanzsált versenytársával. 

mobile_network_experience_report___august_2022___©_opensignal_limited_(1)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Yettel egyébként most először tudott önállóan győzedelmeskedni egy kategóriában, így ezúttal a cseh PPF tulajdonában lévő cégé lett a leggyorsabb átlagos letöltési sebességet kínáló hálózat. A cég jelenleg is zajló hálózatmodernizációs projektjének sikerességét az OpenSignalon kívül korábban a másik nagy, ismert nemzetközi benchmark-platform, a Speedtest.net is igazolta már, jóllehet a dobogó első és második foka között nincs szédítően nagy különbség.

Feltűnő ugyanakkor a piac harmadik és negyedik szereplőjének lemaradása a sebességmérések alapján felállított rangsorban. A Digi esetében a szűkös spektrumkeret alapján borítékolni lehet az eredményt, míg a Vodafone teljesítményére alighanem az nyomhatja rá a bélyegét bizonyos körzetekben, hogy a cég az LTE800-as sávban feleakkora kapacitással rendelkezik, mint a hálózati erőforrások ezen részét egymással megosztó Telekom és Yettel.

A Vodafone egyébként augusztus óta egy külső cég által készített piacfelmérésére hivatkozva országos kampányában Magyarország "vezető mobilhálózatának" nevezi magát - az Umlaut által készített felmérésben a piros logós szolgáltató gyakorlatilag minden kategóriában győzött. Az OpenSignal eredménylistáján az operátornak ezzel szemben csak egyetlen holtverseny-győzelme van a Digivel közösen (mely a 4G-s szolgáltatás általános elérhetőségére vonatkozik).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.