:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 7. 09:23

Megúszta a gigászi árkartell-büntetést az Apple

A francia versenyügyi hatóság fennállásának eddigi legnagyobb összegű, árkartell miatt kiszabott büntetési tételt tartalmazó határozatát módosította másodfokon a héten a bíróság, az Apple-nek így az eredeti, 2020-as határozatban foglalt 1,1 milliárd eurós bírság helyett annak csupán a harmadát kell kifizetnie a jogsértés miatt.

Jelentősen, mintegy harmadára csökkentette az Apple-re 2020-ban kiszabott, 1,1 milliárd eurós büntetési tétel összegét a másodfokon eljáró bíróság Franciaországban - a 377 millió euróra mérsékelt bírságösszeg indoklása során a testület kiemelte, hogy az eredeti büntetés jelentősen aránytalan, az újonnan megállapított összeg pedig elegendőnek bizonyul arra, hogy az Apple-t visszatartsa a további jogsértő tevékenységtől.

Az eredeti ügy egészen 2012-ig nyúlik vissza, ekkor kezdte vizsgálni az Autorité de la Concurrence az Apple árazási gyakorlatát, miután felmerült a gyanú, hogy a cég egyes nagykereskedőkkel megegyezhetett a fix árakban, ezzel aláásva az árversenyt. 

A gyanú 2020 tavaszára be is bizonyosodott a vizsgálatot lezáró határozattal, melyben a hatóság megállapította, hogy az Apple korábban megegyezett a nagykereskedőkkel, hogy azok a termékek árazásában nem versenyeznek majd egymással, és az Apple Store-okban, valamint a cupertinói óriás online felületén látott árakhoz igazodnak - illetve disztribútoraikat is erre terelik majd.

apple_saintgermain
az apple egyik saját üzlete párizsban (fotó: apple)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezzel a szabályozók szerint a cég lényegében egységes árazásra lőtte be termékeit az ország különböző disztribúciós csatornáin. A felek megállapodása az Apple iPhone-on kívüli készülékeire vonatkozott, többek között a Mac számítógépekre és az iPadekre.

A büntetéssel hosszú ideje tartó hadakozás végére került pont, a fenti gyakorlatot ugyanis az Apple egyik viszonteladója, az eBizcuss még 2012-ben jelezte a hatóságok felé. Az 1,1 milliárd eurós összeg a francia versenyügyi hatóságok által valaha kiszabott legnagyobb hasonló büntetés volt. 

Az Apple ugyanakkor megfellebezte az első fokú határozatot, illetve a Reuters szerint arra készül, hogy a másodfokú döntést is megtámadja, a cég ugyanis szeretné elérni, hogy a teljes büntetési tételt eltörölje a bíróság. Az Apple szerint ennek az nyújthat alapot, hogy az inkriminált gyakorlatot több mint egy évtizeddel ezelőtt folytatta a vállalat, azóta viszont a cég kereskedelmi tevékenysége mindenben megfelel a hatályos versenyszabályoknak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.