Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 9. 11:49

A tűzzel játszik az Apple a republikánusok szerint

Az Apple-nél felmerült annak lehetősége, hogy a Kínában értékesített iPhone 14-ekbe a kínai YMTC gyártó NAND típusú flashmemóriái kerüljenek, az amerikai törvényhozók azonban támadásba lendültek, és arra figyelmeztettek, hogy ez vizsgálatokat vonna maga után.

Vizsgálatok elébe nézhet az Apple, amennyiben memórachipeket vásárol új iPhone 14 készülékekeihez a kínai Yangtze Memory Technologies Co. (YMTC) félvezetőgyártótól - figyelmeztették republikánus törvényhozók a cupertinóiakat. Marco Rubio, a szenátus hírszerzési bizottságának alelnöke és Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának vezető republikánusa aggasztónak tartja azokat a pár napja megjelent médiaértesüléseket, miszerint az Apple NAND flashmemóriákat szolgáltató beszállítóinak listájára felkerülhet a problémásnak tartott kínai vállalat is.

A Financial Times-nak adott nyilatkozatában Rubio úgy fogalmaz: „Az Apple a tűzzel játszik”. Szerinte a vállalat tisztában van az YMTC által jelentett biztonsági kockázatokkal, és ha a felhívás ellenére partnerekké válnak, a szövetségi kormány korábban nem látott ellenőrzést fog indítani. A politikus indoklása szerint az USA nem engedheti be a kommunista párthoz tartozó vállalatokat a távközlési hálózataiba, sem az amerikaiak milliói által használt iPhone-készülékekbe. Az Apple válasza szerint eddig egyetlen termékében sem használta fel ténylegesen a kínai gyártó komponenseit, a lehetőség eddig csak a Kínán belül értékesített eszközök esetében jött szóba, és egyáltalán nem merült fel annak a gondolata, hogy Kína határain túl használja az YMTC termékeit.

Az Apple a 3D NAND flash egyik legnagyobb vásárlója a világon, többek közt a Kioxiától, a Samsungtól és SK Hynix-től vásárol. Az YMTC-vel való együttműködés további lehetőségeket biztosítana számára a specifikációk és a hatékonyság tekintetében, a kínai fél számára pedig azért lenne fontos a megállapodás, mert eddig elsősorban kínai gyártóknak szállított ilyen komponenseket.

nand

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Fehér Ház és a kereskedelmi minisztérium pár hónapja kezdte el vizsgálni, hogy az YMTC megsérthette az USA exportszabályait, amikor chipeket szállított a kínai távközlési óriás Huaweinek. A vád szerint a kínai vállalat kiterjedt kapcsolatot ápol a kommunista párttal és hadsereggel, bizonyítékokkal támasztható alá, hogy megsértette a törvényeket. Amennyiben az Apple közösködik a kínai vállalattal, azzal hozzásegíti a pártot, hogy elérje nemzeti céjait.

Chuck Schumer, a demokrata szenátus Mark Warner demokrata elnökkel együtt arra sürgette a Biden-adminisztrációt, hogy rakja feketelistára az YMTC-t, tehát teljesen megakadályozná, hogy az amerikai vállalatok közösködjenek a kínai csoporttal. A törvényhozók azzal is vádolták Pekinget, hogy a területen nemzeti bajnoknak számító YMTC támogatásával próbálja dominálni a szektort olyan módon, hogy áron aluli értékesítéssel próbál kiszorítani másokat.

A Kongresszus júliusban fogadta el a jogszabályt, amely 52 milliárd dolláros forrást biztosít az amerikai félvezetőgyártók számára a hazai chipipar fejlesztésének támogatására és a külföldi cégektől való függés csökkentésére. A támogatáshoz azonban szigorú feltételekkel juthatnak csak hozzá a félvezetőipari szereplők, erről korábban itt írtunk bővebben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról