:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 5. 14:35

Itt a jövő kütyüinek kommunikációs platformja

Az illetékes szabványalkotó testület némi csúszással véglegesítette a Matter szabvány 1.0-s verzióját, ezzel megnyílhat az út a korábbi rendszerekhez képest jobb kompatibilitást, egyszerűbb csatlakoztathatóságot és nem utolsósorban nagyobb biztonságot ígérő, interneten keresztül kommunikáló kütyük előtt.

A számos technológiai világcéget, így többek közt az Apple-t, a Google-t, az Amazont és a Samsungot is magába tömörítő, korábban az általa alkotott Zigbee után elnevezett Connectivity Standards Alliance (CSA) tegnap elfogadta a Matter nevű, kifejezetten IoT-eszközök hatékonyabb és biztonságosabb kommunikációját elősegítő szabvány 1.0-s verzióját, egyben megkezdte a szabványnak megfelelő új eszközök tanúsítását.

A Matter létrehozására a szabványalkotók szerint elsősorban azért volt szükség, hogy végre egy olyan IP-alapú kommunikációs platform álljon rendelkezésre az internethez kapcsolódó eszközöket fejlesztő és gyártó cégeket tartalmazó iparágak számára, mely az eszközökön átívelően egységes nyelvezetet biztosít, legyen szó bármilyen szenzorról, egy hűtőgépről vagy éppen okostelefonról.

matter

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új szabvány első verziója számos, már meglévő kommunikációs protokollt fog össze az eszköz felépítésétől és a kommunikációs kapcsolat sávszélességigényétől függően. Így a Matterrel kompatibilis kütyük a gyártó választása szerint Bluetooth LE, Ethernet, WiFi vagy Thread kapcsolaton keresztül kommunikálhatnak egymással.

A szabványalkotók célja egyben az volt, hogy a Matter-képes eszközök összekapcsolása a lehető legegyszerűbbé váljon, nem csak a kommunikációs rétegek szintjén. A platform az ígéretek szerint átjárást biztosít az egyes gyártók okosotthon-rendszerei között is, így például a jövőben egy HomeKit-eszköz képes lesz majd magasabb szintű együttműködésre a Google vagy az Amazon okosotthon-rendszerével is. 

A nagy gyártók közül elsők közt az Apple illesztheti be saját ökoszisztémájába a Mattert: az iOS operációs rendszer soron következő, heteken belül érkező 16.1-es verziójának egyik fő újdonsága a Matter 1.0-támogatás lesz majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.