:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 13. 11:41

Megjött a zárolási képernyőt újragondoló iOS 16

Menetrend szerint megérkeztek az Apple húzótermékeihez szánt friss operációs rendszerek, Közép-európai idő szerint tegnap este telepíthetővé vált a júniusi WWDC-n bemutatott iOS 16.

Az Apple legnépszerűbb operációs rendszere, vagyis az iOS mára hatalmas és sokoldalú platformmá nőtt, így a cégnek egyre nehezebb új dolgokkal meglepni a felhasználókat. A júniusi WWDC-n bejelentett iOS 16 menetrendszerűen ősszel, egészen pontosan szeptember 12-én letölthetővé vált a kompatibilis készükékekre (az iOS 15.7-tel egyetemben), ami iPhone 8 és annál frissebb modelleket takar. Az iOS 15.7 viszont az iOS 16-os támogatási listájából kiesett modellekre is ráhúzható, így az első SE-re, a 6S és 7-es készülékekre.

Míg az iOS 15.7 biztonsági javításokon és bugfixeken túl semmi különösebbet nem hoz, addig az iOS 16  egy jelentősebb frissítéscsomag (korábban itt mutattuk be a főbb újdonságokat), de ahogy az Apple is kiemeli: egyes funkciók esetében számolni kell azzal, hogy nem minden típusú eszközön működnek, az élő feliratozást végző Live Captions iPhone 11 és frissebb modelleken, míg a LiDAR szkenneren alapuló ajtó- és személyészlelés funkció iPhone 12 Pro és későbbi kiadásokkal használható.

ios_16_(1).[1]

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rendszer felületéhez, az UI-hoz most érkezik egy látványosabb változás, a felhasználók által legtöbbször használt zárolási képernyő megújult külseje, ami már rugalmasan testreszabható, ráadásul több is létrehozható belőle rengeteg testreszabható jellemzővel. Az értesítéseken is csavartak egyet a tervezők, immáron alulra kerülnek, ami logikusabbnak tűnik, hiszen egy ujjal könnyebben elérhetők, és kibontott listaként, halmozott vagy rejtett nézetben is meg tudnak jelenni. Emellett személyre szabhatóbbá válnak a színek, betűtípusok, a háttérkép, valamint a widgetek által megjelenített információk. 

API-k terén a Live Activities teszi hatékonyabbá a rendszer értesítéseinek megjelenítését, ami sok értesítés helyett egy folyamatosan frissülő notification formájában ad információt a valós időben frissülő új eseményekről, például arról, hogy merre jár egy rendelt fuvar, vagy egy rendelés, ezzel pedig több hely marad a háttérkép megjelenítésének. Zárképernyőből többet is lehet használni, akár attól függően, hogy épp munkaidőben, vagy szabadidőnkben használjuk a mobilt. Újdonság továbbá a különböző Fókuszmódok: egyenként kiválaszthatjuk, hogy kiktől és mely appoktól szeretnénk, illetve nem szeretnénk értesítéseket kapni egy adott Fókuszban, egyszerű lapozó mozdulattal válthatunk át Személyes Fókuszról a közelgő megbeszéléseket és a teendő­listánkat widgetekkel mutató Munka Fókuszra.

Sok iPhone-felhasználó sajnálta, amikor 2017-ben eltűnt az akkumulátor töltöttségét jelző indikátor a kijelző tetejéről (ez főleg az iPhone X-en megjelent notch számlájára írható), ami az új rendszerfrissítéssel visszaköltözik a helyére (kivételek ez alól az egyszerűen picinek bizonyuló iPhone‌ XR, iPhone 11, iPhone 12 mini, és iPhone 13 mini modellek). Emellett érkeztek még apróbb finomságok, tovább fejlődött például a diktálás, ami támogatja a hang és a billentyűzet együttes használatát szövegbevitelhez és szerkesztéshez, és megérkezett az iPhone-billentyűzetbe a haptikus visszajelzés is, ami könnyebben követhetővé teszi a karakterek bevitelét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.