Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 26. 11:40

Elégedetlen a Mozilla a böngészőpiaci helyzettel

Saját operációs rendszer híján hátrányba kerül az a szoftvercég, aki versenyezni kíván a webes böngészők piacán, mivel a nagy techvállalatok változatos intézkedésekkel tartják saját ökoszisztémájukon belül a netezőket – jegyzi meg kritikáját a Firefoxot fejlesztő nonprofit Mozilla, ami újabb tanulmányban kritizálja versenytársait.

Az évek folyamán egyre tágabbra nyílt az olló a böngészőpiacon magasan vezető Google Chrome és versenytársai közt. A Mozillát annyira aggasztja a helyzet, hogy nemrég kutatást készített a világ felhasználóinak böngészőhasználati szokásairól, amiben hangsúlyt kap az a megállapítás, hogy a netezők jelentős része sosem telepít és próbál ki alternatív böngészőket, egyesek pusztán azért, mert nem tudják miként változtathatnák meg az alapértelmezetten használt programot. A válaszadók jelentős szelete ugyan fontosnak tartja a privátszférát és személyes adatok védelmét, mégsem tesz elegendő óvintézkedést az incidensek megelőzése érdekében.

Az egyes operációs rendszerek – Windows, macOS, iOS, Android- készítői azonban saját szoftvereiket részesítik előnyben a fogyasztói választási lehetőségek és a független alternatívák rovására – állapítja meg a cég, hangsúlyozva, hogy ez torzítja versenyt, ami ártalmas a fogyasztókra és a társadalomra nézve, ezért a szabályozóknak addig kellene valamit kezdeniük a helyzettel, amíg még nincs késő. 

A Mozilla a kutatásban a Google, az Apple és a Microsoft cégeken keresztül vezeti le, hogyan próbálják saját ökoszisztémájukban tartani a felhasználóikat, ami érvényes a használt böngészőre is, megállapítva, hogy mindegyik vállalat szándékosan nehezíti meg a másik böngészőre váltást. Például ha a netező a Google keresőt szeretné használni a Chrome valamelyik alternatíváján keresztül, felszólítást kap a keresőcég szoftverének letöltésére, a  Windows-felhasználók számára pedig nem ismeretlen az sem, hogyan próbálja a Microsoft ösztönözni az Edge használatát. Bizonyos esetekben nem is távolítható el a mellékelt böngésző, az Apple csak 2020-ban adta meg azokat a beállításokat, amelyekkel a Safariról másik böngészőre válthat az iOS alapértelmezett beállítása.

böngészők

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Mozilla szerint ezek a stratégiák bizonyos mértékig működnek, de „tisztességtelen előnyt biztosítanak”. A felhasználók szempontjából negatív következményekként jegyzi meg az "innováció lassulását, a nyitottság hiányát, a rossz minőségű kódokat". Hogy a Firefox miként potyogott ki a legnépszerűbb browserek lisájáról, az egy másik történet, de a nonprofit cég rávilágít arra, hogy a versenytorzító gyakorlatok alkalmazása teljesen bevált szokás, ami nehezíti a piacra újonnan belépni kívánó alternatív szereplők helyzetét. A friss számok szerint augusztusban az asztali böngészők piacát a Chrome vezette 65,54 százalékkal, amit követett a Microsoft Edge (13,03%), a Safari (9,86%), majd a Firefox 6,7 százalékkal.

Az alapprobléma annyira nem új, a Mozilla panasza emlékeztet a kilencvenes évek dilemmájára, amikor a Microsoft a Windows operációs rendszeren keresztül elterjesztette az Internet Explorert, leigázva a Netscape-t és a többi riválist. A szervezet nemrég más oldalról is nekiment a Google-nek, múlt héten közzétett egy másik friss tanulmányt is, ami szerint a YouTube ajánló algoritmusát nem különösebben érdekli, ha a felhasználó nem tetszését jelezte a platformon egy videóval kapcsolatban.

Legutóbb az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete közölte júniusban, hogy vizsgálja az Apple és a Google piaci dominanciáját a böngészők és a játékok világában, ugyanebben a hónapban a Telegram vezérigazgatója, Pavel Durov azzal vádolta meg az Apple-t, hogy hátrányba hozott egyes webfejlesztőket azzal, hogy a WebKitet és a Safarit erőlteti a felhasználókra, így a kérdés napirenden van a szabályozó hatóságoknál is.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.