Szerző: Habók Lilla

2022. szeptember 21. 11:00

Alig hallgat a nézői visszajelzésre a YouTube ajánlója

Pont a legkevésbé kívánt tartalmak jelennek meg a YouTube felhasználói számára a Mozilla több száz millió videóajánlást kielemző tanulmánya szerint. Az eredmények alapján a YouTube vezérlőgombjaival (például „nem tetszik” gomb) az ajánlórendszer részben befolyásolható, de nagyon kis részben.

Egy frissen megjelent Mozilla-tanulmány szerint a YouTube ajánló algoritmusát nem különösebben érdekli, ha a felhasználó nem tetszését jelezte a platformon egy videóval kapcsolatban. A kutatásban résztvevők sok esetben hiába jelezték, hogy nem tetszik nekik egy videó vagy egy csatorna, a YouTube ajánlórendszere továbbra is intenzíven javasolta a témakörhöz tartozó tartalmak megtekintését.

Egy kérdőíves felmérésben 2,7 ezer kitöltő közel kétharmada jelezte megérzését, hogy a YouTube tetszést és nem tetszést kifejező funkcióival mintha egyáltalán nem (39,3%), vagy nem elég jól (23%) tudnák személyre szabni a fiókjukban megjelenő videós ajánlásokat. A kapcsolódó kvantitatív kutatás ezt a megérzést igyekezett adatokkal is bizonyítani, melynek keretében 2021. december és 2022. június között 22,7 ezer résztvevő közel 566 millió videós ajánlást osztottak meg a Mozilla saját fejlesztésű RegretsReporter szolgáltatásával. A minta nem reprezentatív a felhasználói bázis szempontjából, de a nagy mennyiségű adatból lehet következtetéseket levonni.

A kutatók megvizsgálták, hogy mi történt, miután a felhasználók a videók alatt a „nem tetszik” gombra kattintottak, vagy az ajánlások kapcsán a „nem érdekel” és „ne javasold ezt a csatornát” utasításokat adták a rendszernek, továbbá az előzményekben eltávolítottak egy videót a megtekintések közül. Az eredményeket egy kontrollcsoport eredményeivel is összehasonlították. Az elemzők gépi tanuló algoritmus segítségével értékelték, hogy a YouTube a visszautasított videóhoz mennyire hasonló tartalmakat ajánl a visszajelzés után, és jelölték a „rossz ajánlásokat”.

youtube_ajanlo_algoritmus_problema_2
Példa a kutatásból: nem tetszett a 2021. decemberi asztrológia videó, megpróbálkozott a YouTube ajánlórendszere a 2022. januárival (Forrás: Mozilla)

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Ebbe a kategóriába tartozott például a háborús élő webkamera visszautasítása után egy másik háborús tudósító videó ajánlása, vagy a 7 legfélelmetesebb horrorfilm helyett a 10 legfélelmetesebb horrorfilm ajánlóvideója. Összességében a felhasználói visszajelzések a nem kívánt algoritmikus ajánlások kevesebb mint felét akadályozzák meg a tanulmány szerint.

A legjobb arány a „ne javasold ezt a csatornát” funkció használatánál tapasztalható, amelynél az algoritmus a hasonló csatornák 43 százalékának ajánlását akadályozta meg. Az előzményekből eltávolított videók esetében a rendszer az újabb ajánlók 29 százalékát fogta vissza. A „nem tetszik” és „nem érdekel” típusú visszajelzések esetében viszont az ajánló csak 11-12 százalékban vette figyelembe a felhasználó preferenciáját.

A Mozilla következtetései szerint a YouTube jobban is bemutathatná a felhasználóknak, hogy a visszajelzésekre szolgáló funkciók milyen hatással bírnak az ajánlásokra. Mindez egyébként összhangban van többek közt az Európai Bizottság kívánságaival is, amely a már megszavazott Digital Services Act (DSA) törvénycsomagban is megszavazta az ajánló algoritmusok átláthatóságának biztosítását a felhasználók számára.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.