Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 18. 08:45

Hiányos tájékoztatás miatt bírságolták a Digi-t

Elmarasztalta a Gazdasági Versenyhivatal a Digi Távközlési Kft-t egy csaknem két évvel ezelőtt indult ügyben, melynek most az új tulajdonos kénytelen vállalni a következményeit - igaz, a tulajdonosváltás már részben elég volt a büntetési tétel mérséklésére.

2020-ban szokatlan indokkal kezdeményezett vizsgálatot a Digi Távközlési Kft. gyakorlatával szemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - a szervezet egy előfizetői panasz nyomán azt vizsgálta, jogszerű-e, hogy a szolgáltató nem közli az ügyfelekkel, hogy a leggyorsabb internetes díjcsomagok teljes kihasználásához megfelelő kliensoldali berendezések is szükségesek. 

A GVH vizsgálata a hivatal szerint azért indult, mert felmerült, hogy a Digi nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat a DIGInet 1000 elnevezésű, kizárólag FTTH hálózaton elérhető díjcsomaghoz kapcsolódó termináloldali műszaki feltételeket illetően. Az akkori indoklás szó szerint úgy szólt, hogy a 

cég valószínűsíthetően azt a benyomást kelti a fogyasztókban, hogy az optikai szálas, FTTH technológiával kiépített szolgáltatásra az internet-előfizetéssel minden további feltétel nélkül elérhetik a kínált (vagy legalább a garantált) sebességet. Ezek eléréséhez azonban a fogyasztók saját eszközeinek is meg kell felelnie meghatározott technikai követelményeknek, vezeték nélküli internetelérés esetén emellett olyan router beszerzése szükséges, amely képes a vállalt sebesség biztosítására. Így a vállalkozás feltételezhetően nem – vagy csak időszerűtlenül – tájékoztatja a fogyasztókat a döntésükhöz szükséges, jelentős információkról.

router_wan

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A GVH a vizsgálatot lezáró határozatában megállapította, hogy a távközlési szolgáltató a fent vázolt tevékenységével jogsértést követett el, ezért 190 millió forintos bírságot szabott ki a cégre. A döntés figyelembe vette, hogy a – tisztességtelen reklámgyakorlat óta tulajdonost váltó – cég új vezetése elismerte a jogsértést, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és vállalati megfelelési programjának fejlesztését vállalta a további hasonló, jogellenes gyakorlatok elkerüléséhez. A vállalkozás együttműködési lépései összesen 60%-os bírságcsökkentést eredményeztek - áll a GVH közleményében.

A Digi a fentiek alapján a szolgáltatás igénybevétele érdekében az előfizető rendelkezésére bocsátott eszköz kiválasztásánál véthetett hibát. A versenytársak (Magyar Telekom, Vodafone Magyarország) ugyanis olyan home gatewayt biztosítanak az előfizetőnek, melyek wifin és vezetékes csatlakozás esetén egyaránt képesek - ideális esetben - kiszolgálni a meghirdetett, illetve garantált sávszélességet, ám a Digi esetében ez sokáig nem volt magától értetődő, mivel az előfizetők részére a telepítéskor átadott eszközök csak a 2,4 GHz-es frekvenciasávban működtek.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.