:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 10. 11:14

Videók ajánlásával trükközik a TikTok Oroszországban

Tiltott tartalmakat ajánl továbbra is a TikTok algoritmusa egy új jelentés szerint Oroszországban, a jelenséget "shadow promotion" kifejezéssel illetik a szakértők.

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, a Kreml kriminalizálni kezdte a háborút nyíltan háborúnak nevező tartalmakat, majd a hatóságok gyakorlatilag elvágták a hozzáférést a Facebookhoz, illetve korlátozni kezdték a Twitter és az Instagram szolgáltatásokat. A helyzetre reagálva a TikTok március 6-án magától felfüggesztette az élő közvetítés funkciót, illetve letiltotta az új tartalmak feltöltésének lehetőségét is az országban a felhasználók védelmére hivatkozva. Az orosz álhírtörvény szerint ugyanis bárkit 15 évig terjedő börtönbüntetéssel lehet sújtani, aki álhíreket terjeszt, többek között a közösségi médiában.

A Wired által ismertetett friss jelentés szerint azonban bizonyos orosz fiókokon keresztül titokban továbbra is lehetséges újabb tartalmak közzététele, sőt a felhasználók előtt is megjelenhetnek tiltott tartalmak az ajánlórendszer algoritmusának köszönhetően. A jelenséget „shadow promotion”-nek nevezi Salvatore Romano, a jelentést publikáló, Mozilla által finanszírozott Tracking Exposed digitális jogi nonprofit szervezet vezetője. Ellentétben az „árnyéktiltással” (shadow banning - amikor az alkotó közzétett tartalmát egy platform algoritmusa, vagy a tartalommoderáció elnyomja), az árnyékpromóció nem jeleníti meg a készítők profiljain a videókat, ám azokat előássa a megjelenített ajánlások közt, ezáltal terjeszti. Romano szerint korábban hasonlót még nem tapasztaltak egy közösségi felületen sem.

Vizsgálataik szerint egyes esetekben bizonyos ellenőrzött fiókok teljesen megúszták a tiltást, és a tartalmak nem csak más felhasználók feedjeiben, de a saját profiljaikon is megjelennek. A TikTok saját, június 30-án érvényes szabályzata szerint új tartalmak és a nemzetközi tartalmak nem érhetők el a hazai felhasználók számára Oroszországon belül, az algoritmus azonban a For You oldalon (FYP) államilag ellenőrzött médiát, politikai és nem politikai tartalmakat népszerűsített oroszországi felhasználók számára, még akkor is, ha az nem jelent meg az azt közzétevő felhasználók profilján.

tikkkk

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kutatók 2022 május és június közt végeztek vizsgálatokat, VPN-szolgáltatások segítségével mérték fel, hogy mi látható a TikTokon, ha orosz IP-címekről neteznek. Ha egy orosz felhasználó valamilyen nemzetközi fiókot (példáult a BBC-t) tekintene meg, nem lát egyetlen videót sem a fiók oldalán, de a tiltás előtt közzétett régi tartalmak továbbra is felbukkanhatnának az ajánlott videók hírfolyamában.

Romano szerint az történhetett, hogy a TikTok elkezdhette lehetővé tenni egyes kiválasztott orosz fiókoknak az új tartalmak feltöltését, és mivel nem szeretné teljesen elveszíteni a piacot, ezért megpróbál egyes funkciókat visszaállítani anélkül, hogy egyértelműen szembemenne az álhírekre vonatkozó orosz törvényekkel. A kivételezett, ellenőrzött fiókok közül sok kifejezetten zenés, filmes témájú. A probléma, hogy ezzel kapcsolatban a TikTok semmit nem jelentett be, nem működik átláthatóan a szolgáltatás működése.

A szakértő szerint a TikTokot jóval kisebb nyomás alá helyezte Oroszország, mint mondjuk a nemrég 370 millió dollárra bírságolt Google-t, ami Moszkva szerint nem távolította el a YouTube-ról a „hamisnak” ítélt videókat. Salvatore szerint a legtöbb nemzetközi platform jellemzően az egész világon egységesen kezeli a szabályzatát, és nem távolítja el a Putyin-ellenes tartalmakat, például a Facebook és a YouTube sem. Ha a TikTok más közelítést alkalmaz és eltérő szabályok mentén működik egy adott országban, annak komoly következményei lehetnek a szakértők szerint. A TikTok szóvivője a Wirednek a jelentéssel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az oroszországi szolgáltatásra vonatkozó irányelvek nem változtak, és továbbra is dolgoznak azon, hogy az alkalmazottak és a közösség biztonságát garantálják.

A Tracking Exposed áprilisban is jelentett a helyzetről, amikor a TikTok tartalmi korlátozásait vizsgálta háború kitörését követően: a tiltások bejelentése előtt a háborúval kapcsolatos tartalmak 42 százaléka volt háborúellenes, 58 százaléka pedig háborúpárti, a tiltások után viszont a háborúpárti tartalmak már 93,5 százalékban jelentek meg a platformon, míg a háborúellenes feltöltések aránya mindössze 6,5 százalék volt.

A csoport azt is megállapította, hogy a tilalom bevezetésének módszere sem működött tökéletesen a gyakorlatban. Március 7. és március 24. között még mindig lehetett tartalmakat feltölteni Oroszországból, ez pedig ahhoz vezetett, hogy a háborúbarát tartalmak sokkal nagyobb arányban kerültek fel a háborúellenes videókhoz képest, a betiltás után minden háborúellenes videóhoz tízszer több háborút támogató tartalom jelent meg a platformon, mint a tiltás előtt.

A közzétételi tilalomban egy kiskapura is felfigyelt a csoport, a TikTok webes verzióján keresztüli feltöltési lehetőségre. Összességében azonban március 25-e óta Oroszországban nem lehet új videókat feltölteni a TikTokra, és az Oroszországon kívülről származó tartalmak teljes mértékben le vannak tilva, így a háborúbarát tartalom uralja a platformot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.