:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 19. 10:35

Megint odacsaptak az oroszok a Google-nek

Az orosz leányvállalat májusban már csődöt jelentett, most egy büntetés is repült a médiahatóságtól oroszellenes tartalmak terjesztése miatt.

A Roszkomnadzor orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság 21,1 milliárd dollár rubel (kb. 373 millió dollár) pénzbírságot szabott ki az Alphabet leányvállalat Google-re, amiért az ismételten nem távolította el több felületéről, kiemelten a YouTube-ról az orosz kormány által illegálisnak ítélt tartalmakat, jellemzően az ukrajnai háborúról szólókat. Moszkva már régóta nehezményezi, hogy külföldi techcégek platformjain neki nem tetsző posztok, bejegyzések, videók terjednek, és bár a YouTube egy ideje már láthatóan célkeresztben van, de eddig nem blokkolták a szolgáltatást, ahogy például a Facebookot és az Instagramot. Májusban Moszkva úgy fogalmazott, hogy a többszöri fenyegetések és bírságok ellenére sem tervezi a YouTube elérhetőségének tiltását, mivel az valószínűleg káros lenne az orosz felhasználók számára. 

Az orosz médiahatóság közlése szerint Taganszkij kerületi bírósága azért bírságolta meg a keresőóriást, mert nem korlátozta a hozzáférést tiltott anyagokhoz, kiemelve az „ukrajnai különleges katonai műveletről szóló hamisítványokat, melyek lejáratják az orosz föderáció fegyveres erőit”. Az indoklás szerint emellett a videómegosztó engedélyezi a szélsőséges nézeteket népszerűsítő tartalmakat is, és arra bátorítja a gyerekeket, hogy vegyenek részt zavargásokban. Oroszország állítása szerint Ukrajnában ugyanis nem háború van, hanem „különleges katonai művelet” zajlik az ország biztonságát fenyegető veszélyek elhárítása érdekében.

google_bünti

Egy lépéssel a jelen előtt, itthon már 30 éve (x)

Az Accenture 70 éves krónikája minden tekintetben sikertörténet, kezdve az IT új világának úttörő szerepétől a mai FORTUNE GLOBAL 500 iparági vezető pozícióig.

Egy lépéssel a jelen előtt, itthon már 30 éve (x) Az Accenture 70 éves krónikája minden tekintetben sikertörténet, kezdve az IT új világának úttörő szerepétől a mai FORTUNE GLOBAL 500 iparági vezető pozícióig.

Az orosz hatóságok májusban foglalták le a Google moszkvai leányvállalatának bankszámláit, aminek eredményeként a leányvállalat májusban már fizetésképtelennek nyilvánította magát és csődöt jelentett, mivel ellehetetlenült az alkalmazottak és partnerek kifizetése. Anton Gorelkin, a parlament információs politikával foglalkozó bizottságának helyettes vezetője a friss büntetés kapcsán elmondta: szerinte a Google semmibe veszi az orosz törvényeket, viselkedésével kockáztatja az orosz piacon való jelenlétét. 

A vállalat egyébként nagyrészt már azt követően kivonult az országból, hogy Vlagyimir Putyin csapatokat rendelt Ukrajnába. Felfüggesztette a reklámok értékesítését és a szoftverfrissítések elérhetőségét, letiltotta az alkalmazásvásárlás lehetőségét a helyi Play Áruházban, ahogy a YouTube fizetős szolgáltatásit is, utána csak a kereső, a Google Térkép és a YouTube alapfunkciói maradtak. Az orosz médiahatóság március vége óta blokkolja az országban a Google News hírgyűjtőt, amit szintén azzal indokolt, hogy az orosz fegyveres erőkről való "hamis" információk terjesztése bűncselekménynek számít. A mostani büntetésben említik a YouTube mellett a kereső és a hírgyűjtő platformokat is, mint az "álhírterjesztés" felületeit, de kiemelt szerepet a videós szolgáltatás kap.

A fellebbezés lehetőségével rendelkező Google egyelőre nem kommentálta a Reuters értesülését. A bírságot a Google éves oroszországi bevételének arányában állapították meg. Tavaly a keresőcég 7,2 milliárd rubel büntetést kapott, míg 2018-ban még csak egy 700 ezer rubeles büntetés járt neki, amiért nem tett eleget az orosz cenzúrának.

a címlapról