Szerző: Koi Tamás

2022. július 1. 11:56

Teljesen lezárult a 3G-korszak a Telekomnál

Az eredeti terveknek megfelelően az országos hálózattal rendelkező szolgáltatók közül elsőként lekapcsolta 3G-s mobilos infrastruktúráját a Magyar Telekom.

A mai nappal lezárult a Magyar Telekom hálózatátalakítási, hálózatmodernizációs programjának egy meghatározó fejezete, melynek részeként a mobilszolgáltató 3G-s bázisállomásait országszerte lekapcsolta. A művelet ma már előfizetők rendkívül kis hányadát érinti, az így felszabaduló erőforrásokat azonban arányaiban a jóval nagyobb többség által használt szolgáltatások minőségének javítására lehet majd átcsoportosítani.

A szolgáltató ezt néhány statisztikával is igyekszik alátámasztani, így a lekapcsolást követően a legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G hálózat át tudja majd venni, hiszen a Telekom ügyfélkörét tekintve a teljes hangforgalom 2,3%-a zajlik már csak a 3G hálózaton - számolt be az operátor egy pénteki sajtótájékoztatón. Az adatforgalomnak pedig még kisebb aránya, mindössze 0,84%-a - ennek jelentős része már olyan m2m forgalom, melynek kis átviteli igényét a várakozások szerint 2G-hálózat szintén kezelni fogja.

A Magyar Telekom tavaly ősszel közölte, hogy idén nyáron országszerte lekapcsolja 3G-s hálózatát, majd egy, az ügyfeleknek áprilisban kiküldött tájékoztató levélben konkretizálta a kitűzött, június 30-i határidőt is.

A szolgáltató még ez előtt csatlakozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 3G-s mobilcsere programjához, melynek keretén belül az érintett előfizetők 20 ezer forintos vissza nem térítendő támogatással válthatnak új, 4G- vagy 5G-képes okostelefonra.

Ez a program egyébként a Telekom 3G-s lekapcsolásával jó eséllyel még nem ér véget, Kollár Péter, a hatóság illetékes főosztályvezetője a rendezvényen a HWSW kérdésére elmondta, az NMHH-nak szándékában áll a fenti készüléktámogatási konstrukciót meghosszabbítani a július 17-i határidő lejártát követően.

killswithc

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A piacvezető szolgáltató tavasszal legfőképpen az üdülőövezetek mentén végzett lekapcsolási munkálatokat, így a szolgáltató honlapján közzétett lefedettségi térkép alapján a 3G-s szolgáltatás ebben az időszakban a Balaton, a Velencei tó és a Tisza tó térségében is csak szórványosan volt már elérhető. Ezt követte egy nagyobb lekapcsolási hullám június közepén, mely után már csak elvétve maradt az országban működő 3G-s állomás a Telekom hálózatában.

A Magyar Telekom a 3G-s lekapcsolással párhuzamosan idén is folytatja az Ericssonnal karöltve 2020-ban elindított hálózatmodernizációs programját, melynek részeként az állomások szinte összes aktív és passzív eszközállományát lecseréli a szolgáltató.

Jelenleg a hálózatmodernizációs folyamat az állomások 43%-án zárult le, a tervek szerint év év végére ez az arány eléri majd a 60%-ot. A cég csak ebből adódóan mintegy 30%-os energiamegtakaritást tud elérni - mondta el  a mai rendezvényen Lubor Zatko, a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. 

A modernizált állomások kivétel nélkül képesek lesznek az 5G-s készülékek kiszolgálására - tette hozzá a szakember, jóllehet ez nem jelenti azt, hogy mindegyiken azonnal be is kapcsolják az új generációs technológiát.

A cég 5G-s országos lakossági (kültéri) lefedettsége egyébként jelenleg nagyjából 10%-os.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.