Szerző: Koi Tamás

2022. június 13. 10:00

A végét járja a Telekom 3G-je

Június végéig minden 3G-s állomását lekapcsolja a Magyar Telekom, hogy hálózatát hatékonyabban, jobb erőforráskihasználtság mellett tudja üzemeltetni. A cég most lép a hajrába, a hét második felétől már csak elvétve maradnak régi állomások az országban.

A hónap második felében utolsó fázisába ér a Magyar Telekom hálózatátalakítási, hálózatmodernizációs programjának egy meghatározó fejezete, melynek részeként a mobilszolgáltató 3G-s bázisállomásait országszerte lekapcsolják. A művelet ma már előfizetők rendkívül kis hányadát érinti, az így felszabaduló erőforrásokat azonban arányaiban a jóval nagyobb többség által használt szolgáltatások minőségének javítására lehet majd átcsoportosítani.

A szolgáltató ezt néhány statisztikával is igyekszik alátámasztani, így a lekapcsolást követően a legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G hálózat át tudja majd venni, hiszen a Telekom ügyfélkörét tekintve a teljes hangforgalom 2,3%-a zajlik már csak a 3G hálózaton - számolt be az operátor. Az adatforgalomnak pedig még kisebb aránya, mindössze 0,84%-a - ennek jelentős része már olyan m2m forgalom, melynek kis átviteli igényét a várakozások szerint 2G-hálózat szintén kezelni fogja.

A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek száma folyamatosan csökken, jóllehet ezzel kapcsolatban nem közölt konkrét adatot a Telekom. 

telekom_3g_2206
a telekom jelenlegi 3G-s lefedettsége

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Magyar Telekom tavaly ősszel közölte, hogy idén nyáron országszerte lekapcsolja 3G-s hálózatát, majd egy, az ügyfeleknek áprilisban kiküldött tájékoztató levélben konkretizálta a kitűzött, június 30-i határidőt is. A szolgáltató még ez előtt csatlakozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 3G-s mobilcsere programjához, melynek keretén belül az érintett előfizetők 20 ezer forintos vissza nem térítendő támogatással válthatnak új, 4G- vagy 5G-képes okostelefonra.

A piacvezető szolgáltató tavasszal legfőképpen az üdülőövezetek mentén végzett lekapcsolási munkálatokat, így a szolgáltató honlapján közzétett lefedettségi térkép alapján a 3G-s szolgáltatás a Balaton, a Velencei tó és a Tisza tó térségében már most is csak szórványosan érhető el. A társaságtól kapott információk szerint ezt követi egy szerdai, nagyobb lekapcsolási hullám, mely után már csak elvétve marad az országban működő 3G-s állomás a Telekom hálózatában.

A Yettel 2023 végéig húzza, a Vodafone csak most kezdett bele


A két versenytárs szolgáltató a Telekomhoz képest lényegesen óvatosabban közelíti meg a 3G-s lekapcsolás kérdését. A cseh PPF tulajdonában lévő Yettel weboldalán található, aktuális tájékoztatás szerint júliusban csak a 3G-s hálózat "bizonyos részeit" kapcsolja le a szolgáltató (elsősorban olyan körzetekben, ahol 900 MHz-en működteti az állomásokat), a teljes 3G-lekapcsolás pedig 2023 végén zárulhat.

yettel_3g_2206
a yettel júniusi 3G-s lefedettsége kültéren

A szolgáltató weboldalán egy részletes településlistát is közzétett az érintett települések és területi érintettségük felsorolásával.

vodafone_3g_2206
a vodafone 3G-s lefedettsége június 13-án

A Vodafone még ennél is óvatosabb - és mindkét versenytársához képest szűkszavúbb - a témában. A cég eddig hivatalosan csak Székesfehérvár és Várpalota térségében végzett a lekapcsolással, a további részletekről, ütemtervről pedig mostanáig semmilyen konkrétumot nem közölt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról