Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 14. 14:30

Az indiai fejlesztők fele munkahelyet váltana

A megfelelő fizetés és a távoli vagy rugalmas munkavégzés lehetőségének hiánya miatt hagyja el egyre több fiatal fejlesztő a munkahelyét Indiában, a helyi szakemberek körülbelül 44 százaléka fontolja, hogy felmond az év során, globálisan 42 százalék a hasonló lépést tervező szakemberek aránya.

Világszerte továbbra is nagy kihívás a cégek számára a technológiai szakemberek hiánya, ami Délkelet-Ázsiában már oda vezetett, hogy egyes kormányok és szervezetek javarészt külföldiekkel próbálják feltölteni az üres pozíciókat. Az olcsó munkaerőről ismert India fejlesztőinek többsége továbbra is Délkelet-Ázsiába vagy a világ más részére dolgozik jobb munkakörülményeket keresve, melynek nyomán az indiai vállalatok próbálják egyre vonzóbb ajánlatokkal megtartani meglévő dolgozóikat, vagy újabbakat toborozni, de a jelek szerint ez nem olyan egyszerű.

A felmérések szerint Indiában jelenleg több mint 1,67 millió appfejlesztő aktív, 2024-re pedig a legnagyobb fejlesztői bázissá válhat, megelőzve az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót is. India már most is jelentős összegeket fektet be technológiai iparába, és támogatásokat nyújt a nemzetközi technológiai cégeknek, hogy azok felállíthassák központjaikat a szubkontinensen. Ennek ellenére ezt az országot sem kerülik el a munkaerőpiaci hatások: az indiai fejlesztők körülbelül 44 százaléka fontolja, hogy kilép idén a munkahelyéről, ami picivel több, mint a világszerte 42 százalékban hasonló lépést tervező fejlesztők aránya.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A DigitalOcean Holdings 2500 szakértő körében készített kutatást több mint 94 országban, köztük Indiában, az Egyesült Államokban, Németországban, Kanadában és az Egyesült Királyságban. Az eredmények azt mutatják, hogy a fejlesztőhiány súlyosbodhat: globális viszonylatban nézve az 1-5 évnyi tapasztalattal rendelkező fejlesztők negyede igazolt át másik munkahelyre tavaly, 42 százalékuk pedig fontolja a váltást. Összehasonlításként Indiában ugyanennek a csoportnak 32 százaléka váltott munkahelyet, és 44 százalékuk tervez hasonlót. A jelentés másik megállapítása, hogy a 15 éve vagy annál régebb óta szakmában dolgozó fejlesztőknek ötöde tett így. Az egy évnél kevesebb ideje szakmában lévőknek 64 százaléka váltott.

A válaszadók a váltás meghatározó okai közt főként a nem megfelelő mértékű fizetést és a távoli vagy rugalmas munkavégzés hiányát említették. 18 százalékuk tartja kihívásnak az idő- és erőforrásmenedzsmentet is a projektek során, ami részben a már jelenlévő szakemberhiány egyik eredménye, mivel a távozó munkatársak miatt nehezebb tartani a kitűzött határidőket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról