Szerző: Koi Tamás

2022. május 25. 11:45

Spanyolország is dotálja a helyi chipgyártást

Egyre több nyugat-európai ország dönt úgy, hogy jelnetős összegekkel támogatja a helyi félvezetőgyártást, miután a pandémia miatt elburjánzó ellátási problémák komplett helyi ágazatok működését veszélyeztették.

Jelentős összegű, 12,25 milliárd eurós beruházási keretet biztosít a spanyol kormány a helyi félvezetőipar felpörgetésére, megerősítésére a következő öt évben, így a dél-európai ország Németországhoz, Franciaországhoz és Olaszországhoz csatlakozva igyekszik saját iparágának globális ellátásilánc-kitettségét csökkenteni. 

A programot jelentős részben a részben az EU digitális gazdaságának erősítésére létrehozott helyreállítási alapból finanszírozza Spanyolország, a cél pedig, hogy a félvezetőgyártás teljes folyamata, azaz a tervezés és a gyártás, illetve a teljes helyi ellátási lánc lényegesen ellenállóbb legyen a mostanihoz hasonló piaci turbulenciákkal szemben - nyilatkozta Nadia Calvino gazdasági miniszter a keddi kabinetülést követően.

semiconductors

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A globális félvezetőhiány a spanyol ipart is alaposan megrázta, miután több autóipari cég, így a Volkswagen csoport és a Renault is komoly gyártótevékenységet folytat Spanyolországban, a chiphiány miatt azonban több üzem is hetekig leállásra kényszerült tavaly.

A kormányülésen elfogadott keretösszegből mintegy 9,3 milliárd euró jut a gyárkomplexumok felépítésére, melyekben a tervek szerint 5 nm alatti és feletti gyártástechnológiával egyaránt zajlik majd termelés, emellett 1,1 milliárd euró jut a kutatás-fejlesztési tevékenység, illetve 1,3 milliárd euró a chiptervezési munkálatok támogatására.

A legnagyobb európai autógyártó nagyhatalomnak számító Németország nemrég jelentette be, hogy hasonló céllal 14 milliárd eurós állami támogatást biztosít a lokális chipgyártás felpörgetésére - a támogatás jelentős része alighanem az Intelhez kerülhet majd, mely tavasszal jelentette be, hogy 17 milliárd euró értékben épít két gyártókomplexumot Magdeburg mellett.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.