Szerző: Koi Tamás

2022. május 6. 11:25

Tetemes összeggel dotálja a helyi chipgyártást Németország

Németország igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy a helyi félvezetőgyártást felpörgesse, nem véletlenül: a ország sikerágazatának számító autóipar nagyon megszenvedte a chiphiányt, ezért az ország jelentős állami támogatással próbálja a beruházásokat ösztönözni.

Jelentős, elsősorban különféle adókedvezményekben megtestesülő állami dotációval várja a félvezetőipari beruházókat Németország, melynek autóiparát padlóra küldte a 2020-ban kialakult, és azóta folyamatosan jelen lévő chiphiány. Robert Habeck gazdasági miniszter egy csütörtöki rendezvényen közölte, az ország 14 milliárd eurónyi támogatást biztosít az iparág felpörgetéséhez.

Habeck a hannoveri eseményen kiemelte, Németországnak mielőbb meg kell alkotnia azt a stratégiát, melynek mentén a főbb iparágak komponensellátásában függetlenebbé válhat elsősorban az ázsiai beszállítói lánctól.

Bár az Európai Unió egyik fontos alapelveként kifejezetten ellenzi a különböző iparági szereplők tagállami dotációját, már korábban felmerült, hogy az erre vonatkozó szigorú szabályokon kész lazítani a Bizottság annak érdekében, hogy az olyan húzóágazatok, mint az autógyártás továbbra is versenyképesek maradhassanak Európában.

bosch_chip

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az egyik legnagyobb európai félvezetőipari beruházást idén márciusban jelentette be az Intel, mely a németországi Magdeburg mellett két gyártókomplexumot is felépít mintegy 17 milliárd euró értékben. A német építkezés része annak a 33 milliárd eurós befektetési csomagnak, melyet kifejezetten az öreg kontinens lokális ellátására alakított ki az amerikai gyártó.

A két új gyár a magdeburgi ipari zónában jön majd létre, ahol az Intel az aktuálisan legfejlettebb gyártástechnológiával állít majd elő chipeket. Az építkezés 2023-ban kezdődik, a termelés pedig a várakozások szerint 2027-ben indulhat majd - akkor előreláthatóan már a 2 nm-es gyártástechnológián. Az üzem felépítése során az Intel nagyjából hétezer embernek ad majd munkát a régióban, míg a működő gyárakban előreláthatóan 3000 mérnök dolgozhat majd.

Hogy a német kormány a magdeburgi beruházáshoz konkrétan milyen támogatást nyújt majd, arról azóta sem nyilatkoztak a felek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról