Szerző: Koi Tamás

2022. február 8. 14:14

Több forrást kap az európai chipgyártás

Jelentős többletforrásban részesülhet az európai félvezetőgyártó szektor az Európai Bizottság ma előterjesztett intézkedéscsomagjának köszönhetően.

Kénytelen saját működésének szabályait bizonyos tekintetben felülírni az Európai Unió annak érdekében, hogy az európai félvezetőipart versenyképesebbé tegye, egyszersmind függetlenedni tudjon az amerikai és az ázsiai gyártástól - legalábbis ezt sugallja a Bizottság által ma ismertetett European Chips Act intézkedéscsomag.

A frissen bejelentett csomag révén az Európai Unióban zajló, illetve később induló félvezetőipari beruházások 2030-ig további akár 15 milliárd eurónyi forráshoz férhetnek majd hozzá, azon a 30 milliárd eurón felül, melyet a korábbi projektekben és támogatási kereteken felül biztosít a régió a helyi félvezetőgyártópiac szereplői számára a gyárak bővítéséhez, új komplexumok létesítéséhez és összességében a gyártási volumen felfuttatásához.

eu_chips

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a kezdeményezés mai bejelentése során hozzátette, az Európai a félvezetőipari beruházások során kész engedni korábbi, saját szigorú normáiból, melyek a stratégiai beruházások regionális állami támogatását tűzzel-vassal üldözték annak érdekében, hogy egyes tagállamok különféle állami dotációkon keresztül ne tudjanak magukhoz vonzani kulcsbefektetőket.

Margrethe Vestager, a Bizottság illetékes alelnöke hangsúlyozta, ha az Európai Unió más régiókkal ellentétben továbbra sem ösztönzi jelentősebb mértékben ezeket a beruházásokat, akkor a kontinens búcsút inthet a helyi félvezetőgyártásnak. Ennek érdekében a Bizottság kész arra, hogy egyes esetekben a beruházások közpénzhányadának mértékét akár 100%-ig engedélyezze - mondta el a biztos.

A Bizottság célkitűzése bár Európának hosszú távon megkönnyebbülést hozhat, a kisebb uniós tagállamok számára kedvezőtlen következményekkel járhat, ezzel ugyanis a nagyobb beruházásokat a nagyobb források felett diszponáló tagállamok happolhatják el. Az European Chips Act a hatályba lépésig ennek megfelelően élénk vitákat válthat még ki tagállami szinten, mielőtt a Tanács és a Parlament rábólintana a végső szövegezésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról