Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 29. 14:39

Beépített VPN-t kap a Microsoft Edge

A Microsoft az Edge Secure Network névre keresztelt VPN-szolgáltatással turbózna az Edge böngésző vonzóságán, de csak havi egy gigabájtnyi adatforgalmat titkosíthatnak majd ingyen a felhasználók.

Extra védvonalat tesztel a Microsoft az Edge-ben, ami jelentősen vonzóbbá teheti a böngészőt a Chrome által uralt piacon. Az eddigi információk alapján a redmondiak támogatási oldalán „Edge Secure Network” (biztonságos hálózati mód) néven említett VPN-szolgáltatás adattitkosítás mellett az online tracking megelőzését biztosítja, és a Cloudflare-rel partnerségben valósul meg, a titkosított adatkapcsolaton átfolyó forgalom kezelése a vállalatnál történik.

A biztonságos böngészést kínáló mód használatához a felhasználónak kötelező lesz bejelentkeznie Microsoft-fiókjába, hogy a böngésző követhesse, mennyi adatforgalmat használt el az ingyenes havi egy gigabájtból - mivel a legtöbb VPN-szolgáltatás fizetős, ezért ez nem is olyan meglepő. A Cloudflare maga nem tárol el semmilyen személyazonosításra alkalmas felhasználói adatot, a böngészési munkamenetekkel kapcsolatos adatokat 25 óránként törli, az adathasználattal kapcsolatos információkat is minden havi időszak végén megsemmisíti - olvasható az oldalon.

ms_edge_vpn

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A támogatási oldalon a szolgáltatás részletei már olvashatók, így biztosra vehető, hogy valamikor a közeljövőben elérhetővé kell válnia. Valószínűleg a böngésző Dev vagy Canary verzióinak felhasználói férhetnek hozzá először, utána következnek a béta, majd stabil csatornák. A biztonságos hálózati mód élesítve a böngésző jobb felső sarkában megjelenő három ponttal jelölt menüből lesz előhívható.

Nem az Edge az első böngésző, ami VPN-szolgáltatással erősít: az Operában egy ideje már elérhető ilyen funkció, a Mozilla pedig 2020-ban indított el egy fizetős szolgáltatást.

a címlapról