Szerző: Hlács Ferenc

2020. április 6. 13:10

Az új Edge a második legnépszerűbb asztali böngésző

A Microsoft böngészője idén márciusban utasította maga mögé a korábbi ezüstérmes Firefoxot.

Jót tett a Chromiumra váltás a Microsoft Edge-nek, ahogy a Bleeping Computer a NetMarketShare adatai alapján beszámolt róla, a böngésző felhasználószámának idén márciusban sikerült meghaladni a rivális Mozilla Firefoxét, így az Edge a Chrome után már a második legnépszerűbb asztali böngésző a piacon.

A Firefox és az Edge már idén februárban is szinte fej fej mellett haladt, akkor a Microsoft böngészője 7,38 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak, míg a Mozilláé egy hajszállal vezetett, a maga 7,57 százalékával - a legnépszerűbb böngésző, ahogy most is, februárban is a Chrome volt, amely 67,27 százalékkal toronymagasan vezette a mezőnyt.

nms
netmarketshare

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A dobogó alsó két fokán idén márciusban zajlott le a helycsere, a hónapban a chromiumos Edge piacrésze 7,59 százalékra hízott, míg a Firefoxé kissé visszaesett, 7,19 százalékra. Ezzel az Edge történetében először tudta megelőzni a Mozilla böngészőjét, amely az elmúlt év során jól látható zsugorodáson ment keresztül: 2019 márciusában még a piac 9,27 százalékát uralta. Ez egy év alatt 2,08 százalékpontos csökkenést jelent a Firefoxnak, és hasonló mértékű, 2,39 százalékpontos növekedést az Edge-nek, amely mutatója egy évvel ezelőtt még 5,2 százalékon állt.

Nem meglepő, hogy a chromiumos alapok jó hatással voltak a Microsoft Edge felhasználószámára, hiszen azzal a legnépszerűbb (idén márciusban 68,5 százalékos piacrészt birtokló) Chrome teljesítményét, és nem utolsó sorban annak kiegészítőit is elérhetővé teszi felületén. A teljes Chrome Web Store-os kínálat mellett persze az is komoly versenyelőny, hogy az Edge-et a vállalat minden Windows 10-es PC-re el tudja juttatni a Windows Update-en keresztül, amire a közeljövőben számíthatnak is a felhasználók, és ami vélhetően ismét szemmel látható bázisnövekedést jelent majd a böngészőnek.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról