Szerző: Hlács Ferenc

2020. április 6. 13:10

Az új Edge a második legnépszerűbb asztali böngésző

A Microsoft böngészője idén márciusban utasította maga mögé a korábbi ezüstérmes Firefoxot.

Jót tett a Chromiumra váltás a Microsoft Edge-nek, ahogy a Bleeping Computer a NetMarketShare adatai alapján beszámolt róla, a böngésző felhasználószámának idén márciusban sikerült meghaladni a rivális Mozilla Firefoxét, így az Edge a Chrome után már a második legnépszerűbb asztali böngésző a piacon.

A Firefox és az Edge már idén februárban is szinte fej fej mellett haladt, akkor a Microsoft böngészője 7,38 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak, míg a Mozilláé egy hajszállal vezetett, a maga 7,57 százalékával - a legnépszerűbb böngésző, ahogy most is, februárban is a Chrome volt, amely 67,27 százalékkal toronymagasan vezette a mezőnyt.

nms
netmarketshare

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A dobogó alsó két fokán idén márciusban zajlott le a helycsere, a hónapban a chromiumos Edge piacrésze 7,59 százalékra hízott, míg a Firefoxé kissé visszaesett, 7,19 százalékra. Ezzel az Edge történetében először tudta megelőzni a Mozilla böngészőjét, amely az elmúlt év során jól látható zsugorodáson ment keresztül: 2019 márciusában még a piac 9,27 százalékát uralta. Ez egy év alatt 2,08 százalékpontos csökkenést jelent a Firefoxnak, és hasonló mértékű, 2,39 százalékpontos növekedést az Edge-nek, amely mutatója egy évvel ezelőtt még 5,2 százalékon állt.

Nem meglepő, hogy a chromiumos alapok jó hatással voltak a Microsoft Edge felhasználószámára, hiszen azzal a legnépszerűbb (idén márciusban 68,5 százalékos piacrészt birtokló) Chrome teljesítményét, és nem utolsó sorban annak kiegészítőit is elérhetővé teszi felületén. A teljes Chrome Web Store-os kínálat mellett persze az is komoly versenyelőny, hogy az Edge-et a vállalat minden Windows 10-es PC-re el tudja juttatni a Windows Update-en keresztül, amire a közeljövőben számíthatnak is a felhasználók, és ami vélhetően ismét szemmel látható bázisnövekedést jelent majd a böngészőnek.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.