Szerző: Koi Tamás

2022. április 5. 09:38

Újabb tíz évig marad az ingyen roaming az EU-ban

További tíz évig ingyenesen, pontosabban felár nélkül használhatják az Európai Unió állampolgárai mobiltelefonjukat a nemzetközösség határain belül, illetve néhány, önkéntes vállalást tett országban.

Az Európai Tanács tegnap rábólintott az Európai Parlament által tavaly decemberben elfogadott új uniós roamingrendeletre, ezzel júniust követően is biztosítottá vált, hogy az EU-s állampolgárok a nemzetközösség határain belül maradva a legtöbb esetben extra felár nélkül használhassák mobiltelefonjaikat, okostelefonjaikat (roam like home). Az új roamingrendelet tíz évig marad hatályban és új elemeket is tartalmaz, melyek egy része - legalábbis eleinte - komoly fejtörést okozhat egyes szolgáltatóknak.

A jelenleg érvényben lévő roamingrendelet több fázisban vezetett el oda, hogy 2017. június 15-től megszűntek az uniós állampolgárok számára a korábban több esetben számlasokkot okozó roaming többletdíjak. Az új rendeletet tavaly februárban előterjesztő Európai Bizottság közleménye szerint a roam like home intézménye a bevezetése óta mintegy 170 millió EU-s állampolgár számára jelentette az extra költségektől mentes külföldi használatot, legyen szó üzleti vagy magáncélú utazásról.

A piacszabályozásnak köszönhetően a leglátványosabb változás a korábban külföldön szinte tabunak számító adathasználatban következett be: a Bizottság által rendelkezésre bocsátott adatok szerint uniós szinten 2019 nyarán 17-szer annyi adatot forgalmaztak okostelefonjaikkal az EU-s tagállamok állampolgárai más EU-s ország területén, mint az ingyenes roaming bevezetését megelőző évben, 2016 nyarán.

roamlikehome

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A jogszabály, mely mindezt lehetővé tette, 2022. június 30-án hatályát veszti, és mivel a Bizottság szerint továbbra sem garantált, hogy a piac önszabályozó módon, a fogyasztók számára kedvezően képes kezelni a roaming üzleti modelljét, ezért indokolt annak helyébe új, hasonló tartalmú kötelezettségeket bevezetni. 

Az új, júliusban hatályba lépő roamingrendelet-tervezet a díjak szabályozásán túl fontos új elemeket is tartalmaz. Így például a fogadó operátoroknak 2022-től már kötelező lesz a barangoló ügyfelek számára olyan minőségű szolgáltatást biztosítani, amit az otthoni hálózaton is kapnak - amennyiben ehhez a technológiai háttér a rendelkezésre áll. Mindez azt jelenti, hogy egy olyan előfizetőnek, akinek a díjcsomagja lehetővé teszi belföldön az 5G-s hálózatok használatát, annak a külföldi partnerhálózaton is biztosítani kell az 5G-s hozzáférést, ha az a partnerszolgáltatónál elérhető.

Az új roamingrendelet a fentiek mellett kitér a segélykérő szolgáltatások hatékonyabb igénybe vételének biztosítására (mely az egyszerű hanghívásokon túl lehetővé teszi a lokáció-átadás alapon működő segélykérő applikációk EU-s szintű használatát), illetve további csökkentést ír elő a nagykereskedelmi roamingdíjakra, vagyis azokra a díjakra, melyeket az operátorok egymásnak számlázhatnak ki, amikor külföldi partnerszolgáltató ügyfele veszi igénybe a hálózatukat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról