Szerző: Koi Tamás

2021. február 24. 13:37

Újabb tíz évet kaphat az ingyenes roaming az EU-ban

Jövőre hatályát veszti az európai uniós mobiltelefon-használat díjait szabályozó, uniós szintű roamingrendelet, ám ezt követően sem kell attól tartani, hogy az eddig elért eredmények - köztük elsősorban a roam like home intézménye - megszűnnének.

Gyakorlatilag a teljes utazási stop kellős közepén előterjesztette a jövőre hatályát vesztő roamingrendelet megújult változatát az Európai Bizottság, melyben az EU végrehajtó szerve újabb tíz évre biztosítaná a nemzetközösség állampolgárai számára azokat a jogokat, melyek eddig is megillették őket, így elsősorban az EU-n belüli, felár nélküli mobilhasználatot (roam like home). Az új roamingrendelet-tervezet emellett néhány új elemet is tartalmaz.

A jelenleg érvényben lévő roamingrendelet több fázisban vezetett el oda, hogy 2017. június 15-től megszűntek az uniós állampolgárok számára a korábban több esetben számlasokkot okozó roaming többletdíjak. A Bizottság közleménye szerint a roam like home intézménye a bevezetése óta mintegy 170 millió EU-s állampolgár számára jelentette az extra költségektől mentes külföldi használatot, legyen szó üzleti vagy magáncélú utazásról.

roamlikehome

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A piacszabályozásnak köszönhetően a leglátványosabb változás a korábban külföldön szinte tabunak számító adathasználatban következett be: a Bizottság által rendelkezésre bocsátott adatok szerint uniós szinten 2019 nyarán 17-szer annyi adatot forgalmaztak okostelefonjaikkal az EU-s tagállamok állampolgárai más EU-s ország területén, mint az ingyenes roaming bevezetését megelőző évben, 2016 nyarán.

A jogszabály, mely mindezt lehetővé tette, 2022. június 30-án hatályát veszti, és mivel a Bizottság szerint továbbra sem garantált, hogy a piac önszabályozó módon, a fogyasztók számára kedvezően képes kezelni a roaming üzleti modelljét, ezért indokolt annak helyébe új, hasonló tartalmú kötelezettségeket bevezetni. 

Az új, ma beterjesztett roamingrendelet-tervezet a díjak szabályozásán túl fontos új elemeket is tartalmaz. Így például a fogadó operátoroknak 2022-től már kötelező lesz a barangoló ügyfelek számára olyan minőségű szolgáltatást biztosítani, amit az otthoni hálózaton is kapnak - amennyiben ehhez a technológiai háttér a rendelkezésre áll. Mindez azt jelenti, hogy egy olyan előfizetőnek, akinek a díjcsomagja lehetővé teszi belföldön az 5G-s hálózatok használatát, annak a külföldi partnerhálózaton is biztosítani kell az 5G-s hozzáférést, ha az a partnerszolgáltatónál elérhető.

Az új roamingrendelet a fentiek mellett kitér a segélykérő szolgáltatások hatékonyabb igénybe vételének biztosítására (mely az egyszerű hanghívásokon túl lehetővé teszi a lokáció-átadás alapon működő segélykérő applikációk EU-s szintű használatát), illetve további csökkentést ír elő a nagykereskedelmi roamingdíjakra, vagyis azokra a díjakra, melyeket az operátorok egymásnak számlázhatnak ki, amikor külföldi partnerszolgáltató ügyfele veszi igénybe a hálózatukat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.