Szerző: Koi Tamás

2021. november 12. 09:17

Belehúzott az 5G roamingba a Vodafone

A Vodafone immár számos európai ország – például Ausztria, Olaszország vagy Németország – mellett Európán kívül is lehetővé teszi az 5G roaming szolgáltatást – többek között az Egyesült Államokban, az Egyesült Arab Emírségekben vagy Thaiföldön.

A Vodafone Magyarország elsőként indította el hazánkban az 5G-s hálózatát, mely az indulása óta eltelt több mint két évben talán nem bővült annyira látványosan, mint a 4G-korszak elején az előző generációs technológiának megfelelő hálózatok, viszont a barangoló ügyfelek számára egyre több ország partnerhálózatán érhető már el az 5G-s csatlakozási lehetőség. 

A szolgáltató közleménye szerint az ügyfelek a külföldi szolgáltatókkal kötött megállapodásoknak köszönhetően mostantól Európában, Ázsiában, Afrikában és az amerikai kontinensen is élvezhetik az ügyfelek az újgenerációs mobilhálózat nyújtotta előnyöket - jelenleg összesen 23 országra kiterjedően. 

5groaming

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Vodafone 5G-képes telefonnal és díjcsomaggal rendelkező ügyfelei a szolgáltató szerint külön díjfizetés nélkül élvezhetik az 5G nyújtotta előnyöket ezekben az országokban, a mobiltelefonok automatikusan csatlakoznak a hálózatra az adott ország Vodafone-partnerének 5G lefedettségi területén, ha a készüléken engedélyezve van az 5G szolgáltatás használata.  

Bár az 5G-roaming bizonyos országokban - főleg ahol a 4G-s hálózatok a kapacitásuk határán üzemelnek - valóban hozhat érezhető sebességnövekedést az előző generációhoz képest, a szolgáltatók részéről továbbra is megoldatlan az IP-alapú hanghívások, azaz a VoLTE-hívások támogatása roaming környezetben. Így bár előfordulhat, hogy a hálózat 5G-s adatkapcsolattal szupergyors mobilnetet biztosít, a hanghívások esetén kénytelen 2G-re visszaváltani a készülék, ami a partnerhálózat frekvenciaelosztásától függően az otthon megszokotthoz képest lényegesen rosszabb hívás hangminőséget eredményezhet.

A Vodafone mellett hazánkban a Magyar Telekom üzemeltet kereskedelmi 5G-szolgáltatást - a vállalat idén nyáron jelentette be, hogy a horvát Deutsche Telekom leányvállalatnál, a Hrvatski Telekomnál elérhető az 5G-s barangolás, azóta az 5G-s roaming partnerhálózat további 19 országgal bővült.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról