Szerző: Koi Tamás

2020. július 13. 10:49

A roamingforgalmat is megette a koronavírus

Az utazási korlátozások életbe lépésével nem túl meglepő módon világszerte jelentősen visszaszorult a mobiltelefonos roaming adatforgalom - az arányokba jó betekintést ad a Telenor frissen közzétett éves roaming riportja.

A koronavírus a turizmushoz és az üzleti célú utazáshoz kapcsolódó összes szegmensre, szolgáltatásra hatással volt, beleértve a mobiltelefonos roamingot, melyet az utazási korlátozások életbe lépését követően értelemszerűen lényegesen kevesebben vettek igénybe az év első felében, mint egy évvel korábban. Az arányokba jó betekintést nyújt a Telenor frissen közzétett éves adatroaming-riportja, mely rámutat, hogy a szezonálisan látogatott országokban szinte teljesen megszűnt a roaming adatforgalom, míg az egész évben kiegyenlített roaming-forgalmat mutató országokban jelentős visszaesés látható. Eközben a belföldi mobilnet-forgalom nagyságrendileg 30%-kal nőtt - állítja a szolgáltató.

INGYEN SEM MENT

Az Európai Unión belül és az 1-es díjzónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak, ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket, azaz a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételekkel élhetnek, legyen szó adat, hang vagy SMS forgalomról.

telenor_roaming_riport_1
forrás: telenor magyarország

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ennek köszönhetően már az első évben, 2017. június 1. és 2018. május 31. között a korábbinál jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés, és a Telenor roamingriportja alapján évről évre folyamatos növekedés látható. 2020-ban, a koronavírus hatására azonban nem csak az éves organikus növekmény maradt el, de a korábbi évek szintje alá esett vissza a külföldi adathasználat mértéke. Az utazási korlátozások lazításával, a turizmus részleges megindulásával látható, hogy május, június hónapban mind a rendszeresen, mind a szezonálisan látogatott országok roaming-forgalma kezd visszakapaszkodni, ám mértéke a szolgáltató adatgyűjtése alapján elmarad a korábbi trendektől.

A karanténidőszakban a Telenor ügyfelei továbbra is Németországban és Ausztriában bonyolították a legnagyobb roaming adatforgalmat, a top10-es listán a harmadik helyre ezek mellé Hollandia kapaszkodott fel. Kiesett a listáról ugyanakkor Spanyolország és Horvátország, igaz, ezek elsősorban szezonálisan látogatott országok, a karanténidőszak idején (március-május) az ezekbe az országokba irányuló forgalom jellemzően nem jelentős. 

Az EU-n kívüli országok (ezek jellemzően a 2-es és 3-as díjzónába tartoznak) esetén - vélhetően a kiutazások számának drasztikus csökkenésével - gyakorlatilag lenullázódott a roaming adatforgalom a karantén idején. A top10-es országok listáját itt továbbra is az Egyesült Államok vezeti Svájc előtt, de még a járvány kezdeti gócának tekinthető Kína is fent tudott maradni a listán, a hatodik helyen. 

A Telenor a fentiek mellett szokás szerint azt is elárulta, hogy a Magyarországra utazó, a Telenor hálózatán roamingoló ügyfelek jellemzően mely országokból érkeztek hazánkba. Így a nálunk roamingoló külföldi előfizetők 10-es listáján kizárólag európai országokból érkezők szerepelnek, az Egyesült Királyság mobil-előfizetőivel az élen. Európán kívüli országokból Dél-Korea és az USA kerültek a lista 16. és 17. helyére.

DEFICIT A NAPFÉNY-ORSZÁGOKBAN

Bár a mobiltelefonos roaming az EU-n belül már nem jár többletköltségekkel, egyes szolgáltatóknak ettől függetlenül fájó lehet az utazási korlátozások kapcsán csökkenő roaming forgalom. Az EU ugyanis csak a kiskereskedelmi roaming tarifákat törölte el 2017-ben, a szolgáltatók egymásnak a szabályozás alapján nagykereskedelmi szinten továbbra is számlázhatnak, és számláznak is a roamingért - 1 GB-nyi adatért például idén nettó 3,5 eurót, azaz napi árfolyamon számolva körülbelül 1250 forintot.

A nagykereskedelmi díjakból származó bevétel tetemes része jellemzően azoknál az operátoroknál jelentkezik, melyek kedvelt turista-célországokban működnek (Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország), míg a befizetők jellemzően az északi országokban működő szolgáltatók. Magyarországon a helyzet e tekintetben nagyjából kiegyenlített, mivel a ki- és beutazás arányosan oszlik meg.

A nagykereskedelmi díjak ugyanakkor sávosan, évről-évre csökkennek, így 2017-ben ugyanez a nagykereskedelmi tarifa 7,7 euró volt, 2022-ben pedig 2,5 euróig csökken. Ezt követően a roaming árképzést várhatóan új rendeletben fogja szabályozni az Európai Unió.

A Juniper Research márciusi előrejelzése szerint a mobilszolgáltatók globális szinten csak idén mintegy 25 milliárd dollárnyi roaming árbevételtől esnek el a koronavírus hatására.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.