Szerző: Koi Tamás

2020. július 13. 10:49

A roamingforgalmat is megette a koronavírus

Az utazási korlátozások életbe lépésével nem túl meglepő módon világszerte jelentősen visszaszorult a mobiltelefonos roaming adatforgalom - az arányokba jó betekintést ad a Telenor frissen közzétett éves roaming riportja.

A koronavírus a turizmushoz és az üzleti célú utazáshoz kapcsolódó összes szegmensre, szolgáltatásra hatással volt, beleértve a mobiltelefonos roamingot, melyet az utazási korlátozások életbe lépését követően értelemszerűen lényegesen kevesebben vettek igénybe az év első felében, mint egy évvel korábban. Az arányokba jó betekintést nyújt a Telenor frissen közzétett éves adatroaming-riportja, mely rámutat, hogy a szezonálisan látogatott országokban szinte teljesen megszűnt a roaming adatforgalom, míg az egész évben kiegyenlített roaming-forgalmat mutató országokban jelentős visszaesés látható. Eközben a belföldi mobilnet-forgalom nagyságrendileg 30%-kal nőtt - állítja a szolgáltató.

INGYEN SEM MENT

Az Európai Unión belül és az 1-es díjzónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak, ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket, azaz a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételekkel élhetnek, legyen szó adat, hang vagy SMS forgalomról.

telenor_roaming_riport_1
forrás: telenor magyarország

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ennek köszönhetően már az első évben, 2017. június 1. és 2018. május 31. között a korábbinál jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés, és a Telenor roamingriportja alapján évről évre folyamatos növekedés látható. 2020-ban, a koronavírus hatására azonban nem csak az éves organikus növekmény maradt el, de a korábbi évek szintje alá esett vissza a külföldi adathasználat mértéke. Az utazási korlátozások lazításával, a turizmus részleges megindulásával látható, hogy május, június hónapban mind a rendszeresen, mind a szezonálisan látogatott országok roaming-forgalma kezd visszakapaszkodni, ám mértéke a szolgáltató adatgyűjtése alapján elmarad a korábbi trendektől.

A karanténidőszakban a Telenor ügyfelei továbbra is Németországban és Ausztriában bonyolították a legnagyobb roaming adatforgalmat, a top10-es listán a harmadik helyre ezek mellé Hollandia kapaszkodott fel. Kiesett a listáról ugyanakkor Spanyolország és Horvátország, igaz, ezek elsősorban szezonálisan látogatott országok, a karanténidőszak idején (március-május) az ezekbe az országokba irányuló forgalom jellemzően nem jelentős. 

Az EU-n kívüli országok (ezek jellemzően a 2-es és 3-as díjzónába tartoznak) esetén - vélhetően a kiutazások számának drasztikus csökkenésével - gyakorlatilag lenullázódott a roaming adatforgalom a karantén idején. A top10-es országok listáját itt továbbra is az Egyesült Államok vezeti Svájc előtt, de még a járvány kezdeti gócának tekinthető Kína is fent tudott maradni a listán, a hatodik helyen. 

A Telenor a fentiek mellett szokás szerint azt is elárulta, hogy a Magyarországra utazó, a Telenor hálózatán roamingoló ügyfelek jellemzően mely országokból érkeztek hazánkba. Így a nálunk roamingoló külföldi előfizetők 10-es listáján kizárólag európai országokból érkezők szerepelnek, az Egyesült Királyság mobil-előfizetőivel az élen. Európán kívüli országokból Dél-Korea és az USA kerültek a lista 16. és 17. helyére.

DEFICIT A NAPFÉNY-ORSZÁGOKBAN

Bár a mobiltelefonos roaming az EU-n belül már nem jár többletköltségekkel, egyes szolgáltatóknak ettől függetlenül fájó lehet az utazási korlátozások kapcsán csökkenő roaming forgalom. Az EU ugyanis csak a kiskereskedelmi roaming tarifákat törölte el 2017-ben, a szolgáltatók egymásnak a szabályozás alapján nagykereskedelmi szinten továbbra is számlázhatnak, és számláznak is a roamingért - 1 GB-nyi adatért például idén nettó 3,5 eurót, azaz napi árfolyamon számolva körülbelül 1250 forintot.

A nagykereskedelmi díjakból származó bevétel tetemes része jellemzően azoknál az operátoroknál jelentkezik, melyek kedvelt turista-célországokban működnek (Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország), míg a befizetők jellemzően az északi országokban működő szolgáltatók. Magyarországon a helyzet e tekintetben nagyjából kiegyenlített, mivel a ki- és beutazás arányosan oszlik meg.

A nagykereskedelmi díjak ugyanakkor sávosan, évről-évre csökkennek, így 2017-ben ugyanez a nagykereskedelmi tarifa 7,7 euró volt, 2022-ben pedig 2,5 euróig csökken. Ezt követően a roaming árképzést várhatóan új rendeletben fogja szabályozni az Európai Unió.

A Juniper Research márciusi előrejelzése szerint a mobilszolgáltatók globális szinten csak idén mintegy 25 milliárd dollárnyi roaming árbevételtől esnek el a koronavírus hatására.

a címlapról