Szerző: Koi Tamás

2022. március 29. 09:20

Nincs tolongás a mobilcsere-támogatásért

Meglehetősen csekély érdeklődés mutatkozik eddig arra az ötmilliárd forintos keretösszegből gazdálkodó állami támogatásra, mely azt a célt szolgálja, hogy a mobilszolgáltatók 3G-s hálózatainak lekapcsolása által érintett lakossági előfizetők a tulajdonukban lévő, kizárólag 2G/3G képes készülékeket korszerűbbre cseréljék.

Nem rohanták meg a boltokat a húszezer forintos vissza nem térítendő állami támogatás reményében a korszerűtlen, 3G-s mobiltelefonjukat lecserélni szándékozó felhasználók, vagyis a 3G-s mobilhálózatok idénre ütemezett lekapcsolása a jelek szerint a vártnál jóval kevésbé számít akut problémának a lakosság számára. Egyszersmind jó hír, hogy a támogatást a kiíró szándékaival egyezően a fentiekből következően túlnyomó részt tényleg csak azok igénylik, akik igazán rászorulnak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium február 14-én kezdődött, és két szakaszban, 2022. július 17-ig tart. Az összesen ötmilliárd forintos keretösszegből gazdálkodó programba az NMHH lapunknak megküldött tájékoztatása alapján eddig körülbelül 4000 igénylés futott be (vagyis legfeljebb 80 millió forintot ítéltek meg a keretből), melynek 90%-át már elfogadták és folyósították, tíz százalékban pedig a folyósítás jelenleg is folyamatban van.

A támogatási kérelmek bolthálózati és földrajzi elosztása kapcsán az NMHH Kommunikációs Igazgatósága lapunkkal közölte, az igénylések 30-35 százaléka a mobilszolgáltatókon keresztül érkezik, míg a fennmaradó 60-65 százalék a többi regisztrált cserepontokon, így a nagyobb műszaki láncok üzletein és kisebb mobilkereskedőkön keresztül. Területileg az igénylések jelentős része Budapesten történik, majd a megyeszékhelyeken és egyéb városokban élnek a legtöbben a csere lehetőségével. Ez egyébként nagyjából egybevág a jelenlegi - egyre szűkülő - 3G-s lefedettségi területtel, ahol a lekapcsolás által érintett ügyfeleket többnyire külön, SMS-ben értesítik a mobilszolgáltatók.

smartphones_crowd

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A pályázat kiírói eredendően szerették volna elkerülni, hogy a programba olyanok is jelentkezzenek, akik egyébként nem vagy kevéssé szorulnak rá hasonló támogatásra, ezért az előírásoknak megfelelő, 4G vagy 5G és VoLTE-képes választott cserekészülék bruttó vételára legfeljebb 120 ezer forint lehet. Ehhez képest a hatóság válasza szerint az ügyfelek által választott telefonok bruttó átlagára 55 ezer forint, azaz a húszezer forintos állami támogatás mellett az átlagos önrész a vásárlások során 35 ezer forint - a hatóság szerint ugyanakkor ennél jóval kisebb önerő mellett is hozzá lehet jutni a feltételeknek megfelelő új mobilkészülékhez.

Noha lapunk forrásai szerint az értékesítők eleinte attól tartottak, hogy a támogatás megítélése és elszámolása során számos, elsősorban adminisztratív problémával és akadállyal szembesülnek majd, az NMHH szerint a beérkező igénylések java problémamentes. A támogatási feltételeknek nem megfelelő igénylések között a legjellemzőbb, hogy a leadni kívánt készülék az IMEI-száma alapján nem szerepel az adatbázisban. Ennek oka általában, hogy nem történt adatforgalom az adott készüléken 2021. július 1. és 2021. december 31. között, vagy például nem lakossági ügyfél az igénylő és egy vállalati flotta előfizetőjeként kezdeményezi a cserét. Előfordul, hogy a készülék bár régebbi modell, de 4G-képes, ami szintén akadály a támogatás igényléséhez.

A pályázati szakasz jelenlegi fázisában nehéz megjósolni, hogy a teljes keretösszeg mekkora arányban lesz lehívva, lényeges momentum mindenesetre, hogy a kiírás szerint május 9-től már azok is igénybe vehetik majd a támogatást, akik kizárólag 2G hálózatokkal kompatibilis mobillal rendelkeznek - jóllehet ezeket az előfizetőket a 3G-s lekapcsolás egyáltalán nem érinti. Emellett az év közepe felé haladva egyre több régiót és települést érintően szűnik majd meg a 3G-s szolgáltatás Magyarországon, ami azt eredményezheti, hogy sokan az utolsó pillanatban eszmélnek majd és cserélik le régi mobiljukat újabbra.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.