Szerző: Koi Tamás

2022. február 9. 12:43

700 üzletben lehet 3G-s mobilcsere-támogatást igényelni

Február 14-én indul a 3G-s mobilkészülékek lecserélésére létrehozott készülékcsere-támogatási program, melynek keretében az elavult mobilok tulajdonosai legfeljebb 20 ezer forintnyi, vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetnek az új eszköz vásárlásához. Az ügyintézésre országosan mintegy 700 üzletben lesz lehetőség.

Január 31-én zárult a kereskedői regisztráció a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által finanszírozott mobilkészülék-csere támogatási programban, melynek eredményeként az ország minden pontján, közel 700 helyszínen vehető igénybe a támogatás február 14-től - jelentette be a hatóság.

Az első időszakban a használatban lévő 3G-s, májustól pedig már a 2G-képes mobiltelefonok cseréjéhez is 20 ezer forintos támogatást nyújt a hatóság új, minimum 4G-képes készülék vásárlásakor. A kezdeményezés célja, hogy a jelenleg használt, régi készülékek tulajdonosai számára biztosítsák a gyors és kényelmes mobilkommunikáció adta lehetőségek elérését.

smartphones_circle

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A hatóság már korábban leszögezte, hogy elsősorban a rászorulóknak kíván segíteni a készülékváltásban, ezért a támogatás maximum 120 ezer forint értékű készülékekre használható fel. A támogatás igénybevételéhez a használt mobiltelefonokat le kell adni a kereskedőknél, akik gondoskodnak azok megsemmisítéséről.

Az NMHH támogatási akciójában az országos kereskedelmi láncok, a mobilszolgáltatók és műszaki áruházak (Media Markt, EMAG-eDigital, Euronics) mellett számos kisebb, mobiltelefonnal foglalkozó kereskedő is részt vesz. A listáról két nagyobb említésre méltó kiskereskedő hiányzik, az egyik a Tesco áruházlánc, a másik pedig a cseh kézben lévő e-kereskedő, az Alza - utóbbi vélhetően azért nem vesz részt a programban, mert nem rendelkezik az előírásoknak megfelelő országos bolthálózattal.

A szervezet emlékeztet, azért kezdeményezte a program létrehozását, mert a piaci várakozások és a mobil szolgáltatók nyilatkozatai szerint 2022 és 2023 első féléve között várható Magyarországon a 3G-technológia kivezetése. A hírközlési hatóság kiemelten fontosnak tartja, hogy a technológiaváltás ne érje felkészületlenül a fogyasztókat, ezért kezdeményezte az 5 milliárd forintos keretösszegű támogatási programot az elavuló mobiltelefonok lecseréléséhez.

A támogatásra minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy jogosult, aki legfeljebb 3G-képes aktív készülékkel rendelkezik.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról