:

Szerző: Koi Tamás

2021. december 1. 09:50

Nyilvánosak a 3G-s mobilcsere-program részletei

November végén kiderültek annak az ötmilliárdos keretösszegű készülékcsere-programnak a részletei, melynek célja, hogy a lakosságnál lévő, kizárólag 2G/3G-képes mobilkészülékek közül minél többet modernebb típusra cseréljenek a mobilszolgáltatók előfizetői.

Tegnap megjelentek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett, célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program részletei. Amint azt korábban megírtuk, a program részeként legfeljebb bruttó 20 ezer forint vissza nem térítendő anyagi támogatást kaphatnak azok a rászorulók, akiket a 3G-s hálózatok jövő évben esedékes lekapcsolása hátrányosan érint - az ötmilliárd forintos keretösszegű támogatási programra 2022. február 14-től lehet pályázni.

A tegnap nyilvánosságra hozott részletek alapján a támogatási programban minden, kizárólag 2G/3G-képes mobilkészülékkel rendelkező magyar állampolgár részt vehet vagyoni helyzetétől függetlenül, ám fontos új elem, hogy a kiiíró két részre bontotta a pályázatot, így az első szakaszban (2022. február 14-tól május 8-ig, de legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig) csak azok pályázhatnak, akik 3G csatlakozásra képes készülékkel rendelkeznek, majd ezt követően, 2022. július 17-ig - a fennmaradó keretösszeg erejéig - azok is, akik kizárólag 2G-képes mobilt használnak.

smartphones_circle

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vissza nem térítendő támogatás összege bruttó 20 ezer forint, melyet olyan új, VoLTE és 4G vagy 5G képes mobilkészülékhez nyújtható támogatás, amelynek bruttó fogyasztói ára legfeljebb 120 ezer Ft. Fontos szempont, hogy bár a készülék VoLTE-támogatása előírás, az már nem feltétel, hogy a funkciót az adott típus esetén az ügyfél mobilszolgáltatója is támogassa - ennek leginkább azért lehet jelentősége, mivel az adott készüléktípusok VoLTE-hozzáférés támogatása szolgáltatónként eltérő lehet (különösen igaz lehet ez abban az esetben, ha a készüléket nem mobilszolgáltatótól vásárolják).

Új, eddig nem részletezett feltétel, hogy a pályázónak a támogatás igénybe vételéhez a régi készülékét át kell adnia a kereskedőnek az új telefon megvásárlásakor, miután gondoskodott a rajta lévő személyes adatok törléséről. Emellett előírás az is, hogy a készüléknek működőképesnek kell lennie, illetve az is, hogy a csere előtt azt ténylegesen használták is - vagyis nem lehet cserealap a fiók mélyén évek óta tengődő, működésképtelen mobil.

A kereskedő ezt egy, a szolgáltatók által biztosított IMEI-adatbázis alapján ellenőrizheti majd, melybe azoknak a készülékeknek az IMEI-je kerül, melyek 2021. július 1. és 2021. december 31. között valamelyik magyarországi mobilhálózaton 3G és 2G hang- és/vagy adatforgalmat bonyolítottak.

A pályázatokat kizárólag a regisztrált kereskedőkön keresztül lehet majd benyújtani, a kereskedő által kitöltött adatlapon keresztül - a kiíró szerint az igénylés összességében mintegy 15-20 perces ügyintézéssel járhat majd.

A kereskedőket érintő szempont, hogy a hasonló támogatási programokkal egyezően a vásárlási kedvezményt az eladónak meg kell előlegeznie a pályázó részére, aki a támogatói okirat alapján - a mobilkészülék vásárlásakor kiállított számlával igazoltan - az őt megillető támogatás összegét engedményezi a kereskedőre.

A kiírás rögzíti azt is, hogy a mobilkészülék forgalmazók által kínált, a támogatási programba nem tartozó kedvezmény a támogatási program leírásaiban semmilyen formában nem szerepelhet, a támogatási programtól függetlenül, elkülönülten lehet ismertetni. A támogatási programba nem tartozó, a kereskedő által biztosított kedvezményekre vonatkozó információkat a kereskedők saját hatáskörben alakítják ki és alkalmazzák.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 21:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.