:

Szerző: Koi Tamás

2022. február 28. 10:26

Zsarolóvírus-támadás áldozata volt az Nvidia

Kibertámadásról számolt be múlt hétvégén az egyik legnagyobb amerikai technológiai gyártó, az Nvidia. A cég rendszerei működnek, ugyanakkor rendkívül értékes információk kerülhettek a hackerek kezébe.

Múlt hét végén kibertámadást hajtottak végre a világ legnagyobb grafikusprocesszor-gyártójának számító Nvidia ellen. A több forrásból érkező hírt a vállalat hivatalosan is megerősítette, jóllehet a részletekről egyelőre semmit nem árult el az érintett. Egyes források szerint a támadás "megsemmisítő" léptékű volt, ugyanakkor a Bloomberg zsarolóvírus-támadásról szóló tudósítása közelebb állhat a valósághoz.

Ezt az értesülést támasztja alá az is, hogy szombaton a kifejezetten zsarolóvírus-támadásokra szakosodott Lapsus$ nevű hackercsapat magára vállalta a támadást, és már ki is tett a dark webre néhány részletet a megszerzett információkból, melyek elsősorban Nvidia-dolgozók bejelentkezési adataira korlátozódnak. Egyelőre nem világos, hogy a csapatnak mik a követelései az ellopott adatok visszajuttatásáért, törléséért cserébe.

nvidia_santa_clara
az nvidia santa clara-i campusa

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

A Lapsus$ ugyanakkor kijelentette, hogy a belépés adatokon kívül további értékes dokumentációkat is megszerzett, így számos, az RTX GPU-khoz kötődő technológiai információ és szoftver-forráskód is illetéktelen kezekbe kerülhetett. 

Bár a támadás körülményei (legfőképpen annak időzítése) legalábbis gyanúsnak tűnnek, egyelőre nem jelenthető ki határozottan, hogy az Nvidia által jelentett incidens összefüggésbe hozható a múlt héten háborúvá fajuló orosz-ukrán konfliktussal. Joe Biden amerikai elnök mindenesetre napokkal ezelőtt előrevetítette, hogy az amerikai cégek és intézmények ellen irányuló kibertámadások nem maradnak megtorlatlanul.

A két ország közti kiberhadviselésben alig több mint egy hónappal ezelőtt még meglehetősen szokatlannak számító fordulat állt be, amikor az orosz szakszolgálat amerikai segítséggel lekapcsolta az egyik legismertebb helyi hackercsapatot, a többek közt a Colonial Pipeline elleni támadásért is felelőssé tehető REvilt. 

a címlapról

ünnepély

0

Kész a TSMC arizonai gyára

2022. december 7. 10:10

Az ünnepségen ott volt az Apple, az AMD és az Nvidia első embere, valamint Joe Biden elnök is.