Szerző: Koi Tamás

2022. január 19. 11:28

A Telenoré lett a leggyorsabb mobilnet tavaly év végére

Díjcsomagtól függetlenül minden, 5G-képes készülékkel rendelkező előfizetőjét felengedi fokozatosan terjeszkedő 5G-s mobilhálózatára a Telenor Magyarország, melynek a tavalyi év végére az lett az eredménye, hogy a cég a leggyorsabb és legkonzisztensebb hálózatok versenyében beérte, illetve meg is előzte a Magyar Telekomot az egyik legnépszerűbb crowdsourcing sebességmérő platform, az Ookla által üzemeltetett Speedtest.net méréseinek összesítése alapján.

Hazai viszonylatban új mobilnet-sebességbajnokot avatott a tavalyi utolsó negyedévben az Ookla által üzemeltetett Speedtest.net sebességmérő platform, mely a felhasználók által mért adatokat összegyűjtve időről-időre közzéteszi az adott országra vonatkozó mérési statisztikákat.

A platform legfrissebb adatai alapján a Telenor Magyarország a tavalyi negyedik negyedévben beérte, illetve megelőzte a Magyar Telekomot a mobilhálózatok konzisztencia- és sebességversenyében. Az Ookla saját metrikája (több mérési adat összesítéséből összeálló Speed Score) alapján a Telenor 69,4 pontos értéket ért el a skálán, melyet 52,4 és 35,25 ponttal követett a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország.

speedtest_ookla

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Fontos, hogy a mérések során csak az ún. "modern chipsetes" okostelefonok által mért adatokat összegezte az Ookla, melynek célja, hogy a modernizált hálózatok valós képességeit ne fogja vissza az elavult készülékek tudása. Vélhetően ez lehetett a kulcs a Telenor év végi brillírozásához is, a cég 5G-s hálózatára ugyanis sokáig nem tudtak csatlakozni a legújabb, 5G-s iPhone-ok, melyek többnyire a készülék-sebességverseny éllovasainak számítanak (lásd lent), ám az iOS 15.1 tavaly októberi kiadásával ez a hiányosság megoldódott.

Az Ookla szerint a leggyorsabb hálózati méréseket szinte kizárólag iPhone-okkal végezték ebben az időszakban Magyarországon: a hálózati elérés sebessége alapján felállított top5-ös listán csak az Apple készülékei szerepelnek, élen a tavalyi széria három tagjával, az iPhone 13 Pro-val, az iPhone 13 Pro Max-szal és az iPhone 13 minivel.

Az Ookla a vezetékes hálózatok mérések alapján felállított sorrendjét is rendre közli, itt ugyanakkor nem történt változás az előző negyedévben, azaz a beküldött felhasználói mérések alapján a leggyorsabb hazai vezetékes szolgáltatónak továbbra is a Vodafone Magyarország számít, mely a Magyar Telekomot és a Digit előzi meg a sorban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról