:

Szerző: Koi Tamás

2021. november 30. 13:33

Felgyorsult a Telenor 5G-s hálózatépítése

A Telenor Magyarország bár nem tartozik az 5G technológia legfőbb hazai zászlóvivői, vagy promoterei közé, azért a cseh többségi tulajdonban lévő cégnél is zajlanak a háttérben az 5G-s hálózat lefedettségének bővítésére irányuló fejlesztések.

Országosan immár több mint 200 bázisállomáson kapcsolta be az 5G-s rádiós elérési hálózatot a Telenor Magyarország, ezzel a cseh kézben lévő szolgáltató a hálózat lefedettségét tekintve nagyságrendileg beérte két versenytársát, a kereskedelmi szolgáltatást elsőként indító Vodafone Magyarországot és a Magyar Telekomot.

A kereskedelmi  5G szolgáltatást 2021-ben első körben Győr és Törökbálint egyes részein, majd a hálózat kiépítését felgyorsítva Budapest XI. kerületének számos pontján és a főváros forgalmasabb területein tette hozzáférhetővé a társaság. Ezzel párhuzamosan a Balaton környékén, például Balatonföldváron, Balatonfüreden, Siófokon, Révfülöpön, Keszthelyen, Zamárdiban, Szántódón, Almádiban, Fűzfőn, Bogláron, Lellén, Fonyódon, valamint Székesfehérváron és Tatabányán is megkezdődtek a hálózatmodernizációs munkálatok.

5g_era

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 200 5G-s bázisállomás többsége a Telenor közleménye szerint a 3,6 GHz-es, úgynevezett C-sávban üzemel, melyből a legnagyobb frekvenciakerettel - 140 MHz-cel - éppen a Telenor Magyarország rendelkezik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly tavasszal lezárult spektrumértékesítési eljárását követően.

Fontos szempont, hogy a Telekommal és a Vodafone-nal ellentétben a Telenor minden ügyfele számára elérhetővé teszi a gyorsabb adatátviteli technológiát, amennyiben azok 5G-képes okostelefonnal rendelkeznek, illetve a gyártó engedélyezi az 5G-s elérést az adott hálózaton (utóbbi az Apple 5G-képes iPhone-jainál váratott magára egészen októberig).

A Telenor hálózata hazánkban egyedülálló üzleti modell alapján, az azonos cégcsoportba tartozó CETIN Hungary tulajdonában és üzemeltetésében áll. További egyedi vonása a rendszernek, hogy a teljes hálózat a kínai ZTE eszközeiből épül fel, ezzel a hazai CETIN-leánycég gyakorlatilag egész Európában egyedüliként használja vegytisztán a kínaiak berendezéseit a mobilos infrastruktúrában.

Korábbi tapasztalatok alapján a rendelkezésre álló spektrumkeretnek, és az egyelőre jelentős szabad kapacitással rendelkező celláknak köszönhetően a Telenor 5G-s hálózatán ideális vételi körülmények között és megfelelő készülékkel akár az 1,4 - 1,5 Gbps letöltési sebesség is elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 14:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.