Szerző: Koi Tamás

2020. december 11. 12:23

Gyorsak de kihasználatlanok a magyar 5G-s hálózatok

Kifejezetten az 5G-s hálózatokra vonatkozó, felhasználói mérésekből összeállított statisztikákat tett közzé a világ egyik legnépszerűbb internetes sebességmérő platformja, az Ookla tulajdonában lévő Speedtest.net.

Világviszonylatban rendkívül gyorsnak számítanak, ugyanakkor - részben ezzel összefüggésben - gyakorlatilag üresen konganak a magyarországi mobilszolgáltatók 5G-s hálózatai - derül ki az Ookla tulajdonában lévő Speedtest.net legfrissebb statisztikagyűjteményéből. Az idei harmadik negyedévben végzett, mintegy 60 millió felhasználói mérés alapján felállított globális sorrendben Magyarország az előkelő tizedik helyen található mind a felső mérési szegmensben, mind a medián adatokat tekintve a letöltési sebesség alapján felállított sorrendben.

Az EU-s országokra leszűkítve a listát a helyzetkép még kedvezőbb Magyarországra nézve, itt ugyanis az 5G-s hálózatokon mért átlagos 371,38 Mbps letöltési sávszélességgel Spanyolország mögött a második helyen áll hazánk.

5g-performance-eu_1220

A magyar hálózatok jó teljesítménye ugyanakkor alapvetően két tényezőből tevődik össze. Egyrészt a hazai operátorok jelenleg szinte kizárólag a 3,6 GHz-es úttörő 5G-sávban üzemeltetik hálózatukat, mely nagy sávszélességű kapcsolatot biztosít szűkebb eléréssel, másrészt az új generációs hálózatokat ma még alig használja valaki, vagyis a kapacitáson nem kell több előfizetővel osztozkodni.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A lefedettségre és a kihasználtáságra a Speedtestnek is van mutatója, az 5G-s hálózatokon eltöltött idő mindössze 0,5% hazánkban, ami a G7, az APEC és az EU-s országok közül nálunk számít a legrosszabbnak. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az említett frekvenciasávban a két, kereskedelmi 5G-hálózattal rendelkező operátor, a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom jelenleg még jellemzően szigetszerűen építi fel a lefedettségét, elsősorban a fővárosra koncentrálva. A lefedettség később, további spektrumok bevonásával és a dinamikus spektrummegosztás (DSS) bevetésével jelentősen javul majd, az ez irányú építkezések már idén megkezdődtek a két említett szolgáltatónál.

Részben a fentiekből, illetve hazánk méretéből következik, hogy Magyarország nincs rajta az 5G-s szolgáltatással lefedett településeket felvonultató országok top 10-es listáján.

A Speedtest globális indexe szerint a magyar mobilhálózatok ugyanakkor már korántsem számítanak élvonalbelinek generálisan, a felhasználók által mért értékek alapján a letöltési sebesség szerint felállított világrangsorban hazánk a 37. helyet foglalta el októberben a mobil szélessávú kapcsolatok terén, míg a vezetékes eléréseknél a jóval előkelőbb, 9. helyen végzett az ország.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 24. 10:29

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.