:

Szerző: Koi Tamás

2020. december 11. 12:23

Gyorsak de kihasználatlanok a magyar 5G-s hálózatok

Kifejezetten az 5G-s hálózatokra vonatkozó, felhasználói mérésekből összeállított statisztikákat tett közzé a világ egyik legnépszerűbb internetes sebességmérő platformja, az Ookla tulajdonában lévő Speedtest.net.

Világviszonylatban rendkívül gyorsnak számítanak, ugyanakkor - részben ezzel összefüggésben - gyakorlatilag üresen konganak a magyarországi mobilszolgáltatók 5G-s hálózatai - derül ki az Ookla tulajdonában lévő Speedtest.net legfrissebb statisztikagyűjteményéből. Az idei harmadik negyedévben végzett, mintegy 60 millió felhasználói mérés alapján felállított globális sorrendben Magyarország az előkelő tizedik helyen található mind a felső mérési szegmensben, mind a medián adatokat tekintve a letöltési sebesség alapján felállított sorrendben.

Az EU-s országokra leszűkítve a listát a helyzetkép még kedvezőbb Magyarországra nézve, itt ugyanis az 5G-s hálózatokon mért átlagos 371,38 Mbps letöltési sávszélességgel Spanyolország mögött a második helyen áll hazánk.

5g-performance-eu_1220

A magyar hálózatok jó teljesítménye ugyanakkor alapvetően két tényezőből tevődik össze. Egyrészt a hazai operátorok jelenleg szinte kizárólag a 3,6 GHz-es úttörő 5G-sávban üzemeltetik hálózatukat, mely nagy sávszélességű kapcsolatot biztosít szűkebb eléréssel, másrészt az új generációs hálózatokat ma még alig használja valaki, vagyis a kapacitáson nem kell több előfizetővel osztozkodni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A lefedettségre és a kihasználtáságra a Speedtestnek is van mutatója, az 5G-s hálózatokon eltöltött idő mindössze 0,5% hazánkban, ami a G7, az APEC és az EU-s országok közül nálunk számít a legrosszabbnak. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az említett frekvenciasávban a két, kereskedelmi 5G-hálózattal rendelkező operátor, a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom jelenleg még jellemzően szigetszerűen építi fel a lefedettségét, elsősorban a fővárosra koncentrálva. A lefedettség később, további spektrumok bevonásával és a dinamikus spektrummegosztás (DSS) bevetésével jelentősen javul majd, az ez irányú építkezések már idén megkezdődtek a két említett szolgáltatónál.

Részben a fentiekből, illetve hazánk méretéből következik, hogy Magyarország nincs rajta az 5G-s szolgáltatással lefedett településeket felvonultató országok top 10-es listáján.

A Speedtest globális indexe szerint a magyar mobilhálózatok ugyanakkor már korántsem számítanak élvonalbelinek generálisan, a felhasználók által mért értékek alapján a letöltési sebesség szerint felállított világrangsorban hazánk a 37. helyet foglalta el októberben a mobil szélessávú kapcsolatok terén, míg a vezetékes eléréseknél a jóval előkelőbb, 9. helyen végzett az ország.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.