Szerző: HIRDETÉS

2021. december 6. 10:00

Cloud-native innováció, hátszéllel

Fejlesztőként ma már nem csak az egyes projektek által jelentett szakmai kihívások, de a saját ötletek megvalósítására, illetve csapatszintű és egyéni fejlődésre adott tér is fontos tényező egy új csapathoz, vállalathoz való csatlakozásnál. Ezt biztosítja az újonnan érkezők számára a Cisco Emerging Technologies and Incubation divíziójának szárnyai alatt működő Banzai Cloud is, amely a kísérletezésre és innovációra nyitott cloud-native szakértőkkel bővítené hazai csapatát.

A 2017-ben alapított Banzai Cloud neve sokaknak ismerős lehet, a budapesti székhelyű, 11 senior rendszermérnök összefogásával indult startupot két kör tőkebevonás után a Cisco vásárolta fel - a tavaly bejelentett, idén év elején lezárult akvizícióban a csapat a Cisco Emerging Technologies and Incubation (ET&I) divíziójához csatlakozott.

Konténerizációs sikersztori

A Banzai Cloud a konténerizáció, illetve a Kubernetes rohamos terjedésének hullámát tudta rendkívül sikeresen meglovagolni termékeivel. Nemzetközi piacokon is eredményesnek bizonyult a cloud és on-premise környezetekben is bevethető, a klasztermenedzsment automatizációjára szánt Pipeline, vagy a Backyards service mesh menedzsment megoldás. De a palettán ott volt az ugyancsak népszerű, Apache Kafka klaszterek kezelésére szánt Supertubes, valamint a One Eye multi-klaszter monitoring és logolási szolgáltatás is. Utóbbiak a Cisco számára is rendkívül vonzónak bizonyultak, azokat az új anyacég immár saját zászlója és elnevezése alatt viszi tovább.

A csapat a termékfejlesztés mellett a konténerizáció egyik evangelistájaként is működik, rendszeres, akár heti három alkalommal közzétett, technológiai deep-dive blogposztokkal segítenek  elsajátítani a területhez kapcsolódó tudást az érdeklődő közönségnek.

A felvásárláskor az ET&I részlegnek egészen látványos részét tette ki az újonnan érkező magyar csapat, a meglévő, mintegy 60 fős stábhoz ugyanis 34-en csatlakoztak. A "túlerő" persze nem tartott sokáig: a Cisco gőzerővel vásárolja fel a számára érdekes startupokat, az ET&I részleg így az elmúlt néhány hónapban mintegy 300 főre bővült. Az amerikai óriás által a közelmúltban akvirált cégek között többek között az izraeli Portshift is ott van, amely egy Kubernetes biztonságra szakosodott vállalat.

Enterprise startupgyár

Az ET&I részleg a Cisco berkein belül egyfajta belső "startupkeltetőként" működik: a vállalat az itt dolgozó fejlesztőknek igyekszik a lehető legtöbb teret biztosítani ötleteik megvalósítására, és aktívan támogatni az innovációt, továbbmentve a jellemzően startup közegből jött cégek szellemiségét is. Ha egy-egy felmerült elképzelés életképességét a fejlesztők validálni tudják, a vállalat minden anyagi támogatást megad annak megvalósítására, majd ha a termék elkészült, akkor a számára releváns divízióban állítja azt be éles használatba.

cbb1649f3de25906b2f099ccad83b2d3

Ennek megfelelően az Emerging Technologies and Incubation részleg egyfajta labornak is tekinthető - ahol folyamatosan keresik az innovációra nyitott nagyvállalatokkal való együttműködés lehetőségeit is. Így a fejlesztők közvetlenül kapcsolódhatnak a végfelhasználókhoz, további hasznos tapasztalatokat gyűjtve.

A Banzai Cloud csapata immár a Cisco szárnyai alatt folytatja bővülését, ahol további cloud-native, UI és React frontend szakértőket keresnek projektjeikhez. A célkeresztben alapvetően Golang fejlesztők vannak, ugyanakkor a mély Go ismeretek hiánya sem akadály. Ha valaki már rendelkezik más nyelvben, például Python, C vagy Java oldalon tapasztalattal, a Go fejlesztést akár a cég kötelékében is lehetősége van elsajátítani. Az innovációra való törekvés kifejezetten jó pont az érdeklődők esetében, hiszen idejük mintegy 20 százalékát bármilyen saját projekttel tölthetik. Az irányvonal további erősítésére pedig a Banzai Cloud jelenleg is dolgozik egy saját kutatás-fejlesztési csapat kialakításán.

Az ET&I részleg egyik fő alapelve a rugalmasság: a szakértőket a Cisco igyekszik a kompetenciáiknak és érdeklődésüknek leginkább megfelelő projekteken elhelyezni, ami egy globális techcég esetében meglehetősen széles spektrumot jelent. A Banzai Cloud kötelékében már volt arra precedens, hogy egy kolléga eredetileg mobilfejlesztőként érkezett, majd a cégnél vált belőle Go szakértő.  Amikor pedig az utóbbi terület már nem tartogatott számára elég kihívást, és ismét a mobilfejlesztés irányába kanyarodott volna, három héten belül sikerült olyan projektet találni, ahol kamatoztatni tudta ilyen irányú érdeklődését és tudását. Egy másik, eredetileg a Banzai kötelékében dolgozó, Kubernetes biztonsággal foglalkozó kolléga pedig jelenleg a Portshift K8s kommandójával dolgozik együtt.

Ha érdekelnének Cisco ET&I részleg pozíciói, az alábbi oldalon találhatsz további információkat.

[A Cisco megbízásából készített, fizetett anyag.]

a címlapról